Gazdaság

2023.01.02. 19:56

Lejárt adósságaikból hatszáz millió forintot rendezhet két Heves megyei kórház

A gyöngyösi kórház adóssága tizennyolc napi finanszírozására rúgott, a hatvanié meghaladta egy havi kiadását.

Tóth Balázs

Bugát Pál Kórház

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Ahogyan arról korábban hírt adtunk, a Heves megyei kórházak közül a hatvani és a gyöngyösi is több százmillió forintos lejárt adóssággal rendelkezett október végén. Erről tett föl kérdést Dudás Róbert jobbikos parlamenti képviselő is nemrégiben a Belügyminisztériumnak, azt tudakolva, mikor részesülnek a központi költségvetésből adósság konszolidációban a gyógyító intézmények. Azt is kérdezte, hogy mennyiben – döntően az alulfinanszírozottság miatt – évről évre ekkora tartozást halmoznak fel az intézmények, mi a garancia arra, hogy a dolgozóknak járó, az intézmények költségvetéséből teljesítendő pótlékokra lesz forrás?

Válaszában Rétvári Bence az időközben megjelent rendeletekre hívta föl a figyelmet, amelyek közül az egyik 19 milliárd forint átutalását hagyta jóvá a központi büdzséből a fekvőbeteg ellátó intézmények lejárt adósságának egy részének (a teljes összeg 55 milliárd forint lett volna) kiegyenlítésére. További 11 milliárd forintot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő maradványpénzeiből továbbítanak az egészségügyi intézmények számára. Csak azok a kórházak kaphattak pénzt, amelyek adósságállománya a január-november közötti finanszírozásból legalább öt napnyi összeget meghaladta, ebbe nem számítottak bele a nagy értékű gyógyszerek beszerzésére kapott források. A második kérdésre nem kapott választ a képviselő.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján közzétették, hogy melyik kórház mekkora összeget kap adósságai egy részének rendezésére. A hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet lejárt tartozása 686 millió forint volt, ennek 65 százalékára lesz elég a most kapott 442,9 millió forint. A gyöngyösi Bugát Pál Kórház elmaradása 295 millió forint volt a beszállítók, szolgáltatók felé október végén, ebből 160 millió forintot törleszthet most az intézmény. A kórházaknak legelőször azokat a tartozásaikat kell kiegyenlíteniük, amelyek legalább hatvan napja lejártak a szállítók felé.

Október végén a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetnek a Magyar Államkincstár listája szerint nem volt lejárt adóssága, a Mátrai Gyógyintézetnek és a Parádfürdői Állami Kórháznak egyaránt három millió forintos 90 napon túli lejárt tartozása volt.

Az egri kórház és rendelőintézet havi finanszírozása 1,558 milliárd forint körül mozgott az év első tíz hónapjában, a gyöngyösi intézmény havi átlagban 496 millió forintot kapott, míg a hatvani kórház központi finanszírozása átlagban 554 millió forintot tett ki. A parádfürdői kórház átlagosan 83,6 millió, a Mátrai Gyógyintézet 233 millió forintot kapott havonta a betegek ellátására, eszközök beszerzésére, gyógyszerekre, a dolgozók, szállítók fizetésére.

Dudás Róbertnek a mentőautókra vonatkozóan is volt egy kérdése, a kapott válasz szerint a most beszerzendő 33 autóból egyet kap majd Heves megye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!