Alku

2023.01.17. 19:46

Újra tárgyalnak a béremelésről a Bosch maklári és hatvani gyárában

A sztrájk támogatottságát vizsgáló aláírásgyűjtésében akadályba ütközött a szakszervezet, de a Bosch vezetői ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a béremelésről.

T. B.

A maklári Bosch üzeme

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Egyik olvasónk jelezte, hogy a maklári Bosch gyárban szerinte fenyegetéssel, zsarolással, hazugságokkal próbálják a dolgozókat rávenni arra, hogy a béremelés mértékét növelni szándékozó sztrájknak elejét vehessék, szerinte azért, mert a magyar vezetés próbál rendet tenni, mielőtt februárban megérkeznek a német vezetők. Azt is írta, hogy legutóbb csúszással fizették a béreket, bár ezt egy külső cég hibájának róják föl.

Kozma Zsolt, az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének (ÉTMOSz) elnöke kifejtette, hogy a középvezetők valóban utasítást kaptak a vállalatnál, hogy a jogszabályokat tartassák be és az sztrájkhajlandóságot fölmérő aláírásgyűjtő íveket tetessék el. Jelenleg azt próbálják tisztázni, hogy hol és hogyan lehet aláírásokat gyűjteni. Próbálják ezért úgy gyűjteni a szignókat, hogy a vállalat belső szabályzatait betartsák, a munkafolyamatokat sehol se akadályozza az aláírásgyűjtés. munkavédelmi szabályokat maradéktalanul betartsák. Felmerült az üzem előtti területen az aláírásgyűjtés folytatása, de a vezetés nyilván azt szeretné, ha az üzem előtt sem lehetne aláírni, mivel az a terület is a Bosch tulajdona. A szakszervezeti tevékenységre vonatkozó szabályok értelmezése is eltérő, hiszen a sztrájkhangulat felmérése nyilván annak számít.

A szakszervezeti vezető szerint az aláírásgyűjtés jól áll, a dolgozók mögé állnak a kezdeményezésnek, azt nem tudják, egyelőre hány százalékos a támogatottság. Munkaügyi vitát nyitnak, amely a sztrájk előszobája. A Bosch vezetése minden esetre már jelezte, nem zárták le a bértárgyalásokat, hajlandó azok újraindítására, legalább ennyit sikerült elérniük a dolgozóknak. Várhatóan csütörtökön és pénteken ülnek asztalhoz a felek.

Kozma Zsolt a bérkifizetésről elmondta, a cégtől kapott tájékoztatás nyomán valóban év végén volt arra példa, hogy nyolc órát csúszott a fizetés átutalása, egy külső, a bérszámfejtéssel foglalkozó cégnél voltak állítólag informatikai problémák. A pénzeket december 11-én reggel utalták el a dolgozóknak, tehát a cég mindent megtett a helyzet mielőbbi normalizálódása érdekében.

Megkerestük a Bosch sajtóosztályát is az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban. Válaszukban azt írták, a magyarországi Bosch csoport novemberben kezdte meg a bértárgyalásokat a 2023-as bérekről a munkavállalók képviselőivel, de a hatvani és maklári gyárakban az álláspontok nem közeledtek egymáshoz a felek között. A Bosch a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett tárgyal a bérekről, célja a konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott megállapodás, és partnereitől, beleértve a munkavállalói képviseleteket is, mint az ÉTMOSz, elvárja a közös megállapodásban meghatározott feltételek, eljárások, jogszabályok korrekt betartását. A Bosch béremelésre vonatkozó javaslatával kapcsolatban az ÉTMOSz aláírásgyűjtésbe kezdett a két gyárban. A Bosch számára a munkavállalók véleményének meghallgatása és a döntés elfogadása kiemelten fontos, így a vállalat továbbra is nyitott a munkatársakat képviselő szervezetekkel történő egyeztetésre. A tárgyalásokról további részleteket nem tudnak megosztani, a fejleményekről tájékoztatni fogják az érdeklődőket.

A Bosch szerint a miskolci autóipari- és elektromos kéziszerszámgyár és az ott jelenlévő érdek-képviseleti szervezetek konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott megállapodást kötöttek tavaly decemberben a 2023-as béremelésekre vonatkozóan. A leányvállalatoknál Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartásával tárgyalnak a bérekről. A fizetéseket minden esetben úgy kell meghatározniuk, hogy a munkavállalók korrekt bérezést kapjanak és a vállalat versenyképessége is megmaradjon. A béremelés mértéke általában vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol, valamint függ az egyéni teljesítménytől is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!