Termelés

2023.02.08. 13:55

Folytatnák a korábbi kőbánya művelését az apci Kopasz-hegyen

Tizennégy évig működhet az andezitbánya Apc mellett, a követ út- és vasútépítésre használnák.

T. B.

Vasútépítésre is használják a zúzott követ

Forrás: Mészáros János / MTI

Fotó: Mészáros János

A korábban is kőbányaként működő területen, az apci Kopasz-hegyen nyílna újra az egyik bánya, ahol andezitet termelnének ki, derül ki a Heves Vármegyei Kormányhivatal weboldalára feltöltött dokumentumokból. Az Apc II. – andezit védnevű bányatelek már korábban is kapott környezetvédelmi engedélyt, most a tiszakécskei útépítő vállalkozó, Szíjj László érdekeltségébe tartozó Hódút Freeway Kft. nyerne ki onnan alapanyagot. A cégnek Gyöngyöstarjánban is van bányája.

A kitermelés az idei harmadik negyedévben kezdődhet meg, a 6,4 hektáros területen évente 350 ezer köbméternyi andezitet terveznek kibányászni, azaz mivel hétfőtől péntekig dolgoznának, egy munkanapon körülbelül 1400 köbméternyi zúzott követ állíthatnak elő. A kő közel fele meddős és egyéb zúzott kő lenne, a többi pedig út-, illetve kisebb részben vasútépítéshez használatos. 

A tervezett mennyiséggel körülbelül tizennégy évig működhet majd a bánya, azt pedig tájrendezés követné, füvesítésre, fásításra alkalmas területet akarnak kialakítani. A környezetvédelmi hatásvizsgálat szerint a nehéz teherautók a településeken kívül mennének, a 21-es főútig 15 kilométert tesznek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!