Gazdaság

2023.03.27. 10:12

Bővülés után csökkenés következett megyénk iparában

Míg 2022-ben szépen emelkedett, idén rosszul kezdte az évet a megyei ipar.

T. B.

Tavaly az országos átlag fölött bővült a megye ipara. A KSH szerint 2022-ben 2021-hez képest az ipari termelés 5,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi, 9,5 százalékos növekedést követően. A feldolgozóipar kibocsátása 5,8, az energiaiparé 1,2, a bányászaté 9 százalékkal nőtt 2021-hez viszonyítva. Hevesben 7,7 százalékos volt a bővülés, az egész esztendőt tekintve 2327 milliárd forintnyi terméket állítottak elő az ipari cégek.

Országos szinten az ipari export nyolc százalékkal emelkedett tavaly, a teljes ipari értékesítés 59, a feldolgozóipari értékesítés 71 százaléka származott külpiaci eladásokból. A belföldi értékesítés 3,6 százalékkal gyarapodott. Az ágazatok közül a villamos berendezések gyártása 36 százalékkal növekedett. A járműgyártás kibocsátása 14,6 százalékkal, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 9, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 6,6 százalékkal nőtt.

Idén januárban már 3,2 százalékos elmaradás jellemezte a hazai ipart, az export 0,2 százalékkal csökkent, a belföldi értékesítés viszont 16,5 százalékkal zuhant. A feldolgozóipari alágak egy részében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásáé (ide tartoznak az akkumulátorok), de jó hónapja volt a jármű- és alkatrészgyártásnak. Az enyhe tél miatt a bányászat és az energiaipar teljesítménye is jócskán visszaesett. Több mint 12 százalékos visszaesést mértek az élelmiszeriparban, a legnagyobbat a húsiparban és a halfeldolgozásban. Míg az elektronikai gyártás emelkedett, addig a műtrágya, a műanyag- és a fémipar nagyot esett, ahogy a kőolaj feldolgozás is. Megyénkben januárban 212,6 milliárd forintnyi termelési volument mért a KSH, amely 0,4 százalékkal magasabb az előző évkezdetnél, de a munkanapok száma miatt inkább csökkenés volt idén.

Főoldali képünk illusztráció, forrás Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!