Létszám

2023.03.31. 12:33

Elbocsátások a hatvani Boschnál, mintegy száz embertől válnak meg

Kisebbrészt saját alkalmazottakat küldtek el, többségében kölcsönzött munkaerőre nem tartanak igényt.

T. B.

A Bosch hatvani gyárában főleg a kölcsönzött emberektől válnak meg.

Forrás: Archív fotó: Komka Péter / MTI

Fotó: Komka Péter

Leépítéseket hajt végre hatvani gyárában a Bosch, több mint száz embertől válnak meg. Kozma Zsolt, az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének elnöke elmondta, tájékoztatást kértek a vállalattól a megrendelés állománytól, illetve arról, hogy várható-e még idén további elbocsátás.

Mivel a saját alkalmazottak közül kevesebb, mint harminc embert, huszonhetet küldenek el a cégtől, ezért az nem minősül csoportos létszámleépítésnek és a szakszervezettel, üzemi tanáccsal sem kell tárgyalnia a Boschnak, mondta Kozma Zsolt. Amennyiben azonban harminc napon belül lennének még szerződésbontások, azok hozzáadódnának ehhez a létszámhoz. Nagyobb részben érinti az elbocsátás a kölcsönzött munkaerőt, közel kilencvenen vannak azok, akiknek nem kell menniük többet a hatvani gyárba. Ez nem jelenti azt, hogy az őket foglalkoztató munkaerő-kölcsönző is felmond nekik. Bár ez is előfordulhat, ha nem sikerül nekik más, velük kapcsolatban álló környékbeli cégnél munkát biztosítani számukra.

Kozma Zsolt szerint amennyiben a megrendelések nem csökkennek, a munkaadó nem tervez további leépítéseket ebben az évben. A természetes fluktuáció azonban jelen van a társaságnál és a foglalkoztatón múlik, hogy a távozókat pótolják-e.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!