Újraterveztek

2023.04.30. 09:23

Át kellett írni az eddigi terveket Hevesben is a zóna kormánybiztosa szerint

Már készült egy terv az észak-keleti térség gazdaságának fejlesztésére, de az elmúlt egy évben történtek hatására át kellett írni.

T. B.

Dr. Szabó Tünde kormánybiztos

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) április 14-én műhelymunkára várta az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztése elnevezésű program résztvevőit, amelyen hat vármegye iparkamaráinak elnökei vettek részt. A szereplők elmondhatták a megfogalmazott igényeket dr. Szabó Tündének, a zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak.

Dr. Szabó Tünde az esemény után portálunknak elmondta, olyan interaktív munkafolyamat zajlik egy éve, ami akár stratégiai megállapodás keretét is jelenti, de legfontosabbak a gyakorlati teendők. Szerinte a kormány is úgy tud segíteni, ha a gazdasági szektorokból érkezett igényeket meg tudja hallgatni. A zónában ezeket gyűjtötték össze és fogalmazták meg ágazatonként az igényeket. Szerinte az előző kormánybiztos, Palkovics László idején is nagy munka zajlott, javaslatokat tettek. Az anyag megvan, de olyan változások történtek, amelyek felülírtak mindent. Felülvizsgálták a terveket, ebbe egyetemeket, kutatókat, más szakembereket is bevontak. Szerinte az igények megfogalmazása minden területet, oktatást, egészségügyet, turizmust, infrastruktúrát is érintett. Ezekhez minél több európai uniós és állami forrást akarnak biztosítani.

A kormánybiztos kifejtette, a térségben van a legtöbb hátrányos helyzetű település, az a feladat, hogy kevesebb ilyen legyen, ehhez be kell avatkozni a munkaerő megtartása érdekében például oktatással a szakképzéstől az egyetemig. De fontos a logisztikát segítő vasúti és közúti fejlesztés, vagy a turizmus is. A kormánybiztos megemlítette az árvízvédelmet, a vízgazdálkodást is, amelyek szabályain változtatni tudnak. A megyék már tettek le anyagokat ebben a témában. A határon átnyúló térségekkel kapcsolatban megjegyezte, aktuális probléma most az ukrajnai háború, s az onnan áttelepülő cégek segítése, amely prioritást élvez. A beruházni kívánó külföldi cégek egyes térségekbe irányítása érdekében egyeztetnek a Külügyminisztériummal, a HIPÁ-val, folyamatosan mérik föl a területeket. A kamarával karöltve összegyűjtötték a szóba jöhető barnamezős iparterületeket, ipari parkokat, figyelembe véve az energiaigényeket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!