Megérkezett a segítség

2023.04.06. 17:30

Több mint 110 bolt kapott támogatást Hevesben

Többszörösére növekedtek az üzemeltetési költségeik, ebben jelent segítséget a két és fél millió, három millió forintos támogatás.

Tóth Balázs

Eredményt hirdettek a Magyar Falu Program kistelepülési üzletek támogatására kiírt pályázatán. Heves megyéből 114 falusi boltot fedeztünk föl a támogatotti listán, ők összesen 317,46 millió forintot kaptak. Negyvennégy kiskereskedelmi egység kapott 3 millió forintot, hatvankettő 2,7 millió forintot, további nyolc pedig 1,8-2,8 millió forintos összeget. Vannak köztük egyéni vállalkozók által üzemeltetett kisboltok, de hálózathoz tartozók is. Összesen hetvenegy Heves vármegyei településen nyert valamely kiskereskedelmi üzlet, a legtöbb Tarnaleleszről és Zagyvaszántóról, ahol négy-négy bolt kapott támogatást, de három-három tarnaörsi, istenmezejei, herédi, tarnamérai, erdőkövesdi, szűcsi és balatoni bolt is kapott részbeni kompenzációt a megnövekedett költségek miatt.

A Tarnaméra és Vidéke ÁFÉSZ mind a hét egységével Tarnaméra, Tarnazsadány, Zaránk, Erk, Tarnaörs, Detk és Boconád) nyert a pályázaton, négy boltjukkal három-három millió, három üzlettel 2,7-2,7 millió forint támogatásban részesültek. Nagy Hajnalkától, az igazgatóság elnökétől megtudtuk, volt haszna a pályázatnak, hiszen drasztikusan emelkedtek a költségek, jelentősen emelkedett a gázár és a villany ára is, enélkül nem lehetett volna átvészelni az időszakot. Működési támogatást kaphattak az üzletek, vagy a számlákkal igazolt költségekre, vagy bérekre, járulékokra lehetett pályázni a 2000-nél kisebb népességű településeket kiszolgáló egységeknek.

- Jelentős takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni a boltokban, a támogatással együtt is. Létszámcsökkentésben nem gondolkoztunk, hiszen így is a nyitva tartási időhöz szükséges munkavállalói számmal üzemelnek a boltok – mondta Nagy Hajnalka.

A szakember szerint nehéz megmondani, hogy az üzletek forgalmára hogyan hatott az infláció, azt viszont látják, hogy a vásárlók száma minimálisan csökkent. A kis üzletek megmaradásához szerinte szükség volna további pályázatokra, amelyeket fejlesztésre tudnának fordítani, hasonlóan a két évvel ezelőttihez. Főleg a hűtők cseréjére volna szükség, amely nem egy-két millió forintos tételt jelentene, de az energiatakarékosabb berendezésekkel sokat tudnának spórolni az energiaköltségeken. Tagjai az ÁFEOSZ-COOP-nak, amely igyekszik ennek érdekében lobbizni a döntéshozóknál.

Fodor László Zagyvaszántón üzemeltet egy 30 négyzetméteres kisboltot, a vállalkozás fő profilja a zöldség- és a gyümölcsértékesítés. Mint mondta, most először pályáztak támogatásra és örülnek, hogy nyertek. Az életben maradáshoz szükséges a támogatás, amelyet a működési költségekre fordíthatnak, így munkabérre, könyvelőre, de egyéb szükséges kiadásokra is, mint például irodaszerekre, tisztítószerekre. A gáz- és villanyszámla a sokszorosára emelkedett, így jól jött a segítség, még ha nem is kompenzálja teljesen a költségek növekedését, hiszen a friss zöldségek és gyümölcsök miatt sok és nagy hűtőt üzemeltetnek.

Fodor László kifejtette, a tavalyi nagy aszály miatt áruhiány alakult ki, idén kicsit jobb a helyzet, bár kicsit csúsznak a primőr termékek, mert a termelők nem tudják fűteni a fóliákat és hideg hajtatásos módszerrel dolgoznak.

- A forgalmunk jó, az emberek szeretik a vidéki kisboltokat és a friss magyar árut, hiszen mi nyolcvan százalékban magyar zöldséget, gyümölcsöt értékesítünk. Szerencsés helyen vagyunk, a 21-es út mellett, nagy az átmenő forgalom – mondta Fodor László.

Kifejtette, ők próbálnak önerőből beruházni, de a tőkehiányos kis magyar vállalkozásoknak szükségük volna hasonló támogatásokra, emellett pedig kedvező kamatozású hitelekre, amelyet árubeszerzésre, fejlesztésre tudnak fölhasználni. Leginkább ők is hűtőiket fejlesztenék, ha lenne rá támogatás.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!