Autóipar

2023.05.02. 15:59

A digitalizációra, a mobilitás jövőjére koncentrálnak a hatvani Boschnál

Sikeres évet vár idén a hatvani Bosch gyár gazdasági igazgatója, de látják az autóipar nehézségeit.

T. B.

Az okoslabor már a köetkező eneráció képzésében is fontos szerepet tölt be

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Dr. Arne Ziegenbein, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója a nemrégiben tartott hatvani Okoslabor-átadón válaszolt néhány kérdésünkre is. A Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban kialakított, ipar 4.0-s eszközökkel felszerelt laborról elmondta, a Boschnál fontos, hogy csúcstechnológiával dolgoznak, szükségük van magasan képzett mérnökökre és logisztikai szakemberekre, olyanokra, akik az ellátólánccal foglalkoznak. Fontosnak tartják ezért, hogy szorosan együttműködjenek egyetemekkel. Hatvanban is a logisztika jelenti az egyik fő tevékenységet, ezért is szükséges az ipar 4.0 labor. Itt nem csak a munkavállalóikat, hanem az új generációt is tudják képezni. Megtanítják a munkavállalókat, diákokat a digitalizációra, új technológiák használatára, így kompetensek tudnak maradni. A laborba a hatvani gyár szakértői és a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatói sok erőforrást, időt, szenvedélyt fektettek.

Mivel a hazai munkaerő-tartalék végénél jár a munkaerőpiac, erre vonatkozó kérdésünkre az igazgató azt a választ adta, nekik legfontosabb erőforrásuk, hogy szakképzett és kompetens munkavállalókkal tudjanak dolgozni. Hatvanban van egy képzési programjuk, egészen a munkavállalók gyerekeitől kezdve, óvodában, általános iskolában és a duális képzésben is tudják támogatni őket. Vannak technológiai képzések a dolgozóiknak, részben a gyárban, részben pedig a felsőoktatási központban. Elkötelezettek a munkavállalók és a hallgatók fejlesztése mellett.

A hatvani gyár jelenlegi helyzetéről és jövőre vonatkozó kilátásairól elmondta, a hatvani üzem továbbra is a legnagyobb a Bosch autóelektronikai gyárai közül, remélik, ez így is marad. A szektor szereplőihez hasonlóan ők is érzik a jelenlegi helyzet hátrányait autóiparban, némi recesszióval szembesülnek. Azonban nagyon jó a hatvani helyzet, ezen kívül az elektromos és önvezető autókra is helyezik hangsúlyt, ez a jövő. Biztos abban, hogy az üzem a jövőben is sikeres lesz. A jövőt nehéz megjósolni, kristálygömbből kellene jósolni. Az Ukrajnában folyó háborún kívül a félvezetőhiány miatt is nehézséggel küzdenek a cégek. Ő azonban pozitív és optimista marad, hogy megfelelő megoldást tudnak kidolgozni az ehhez hasonló helyzetekre. Most nincsenek olyan leállások, mint a koronavírus-válság első heteiben, reméli, ez így is marad a továbbiakban.

Szerinte a munkavállalók arra számíthatnak, hogy a hatvani gyár sikeres lesz, érdekes lehetőséget ad a munkavállalóknak, mind a munkájukkal, mind pedig az okoslaborral kapcsolatosan. A digitalizációs lehetőségek minden munkahelyi szinten ott lesznek, a mobilitás jövőjére koncentrálnak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!