Lassítottak

2023.05.30. 10:41

Drágulás volt, de a megrendelés egyre kevesebb a Hevesben építő vállalkozásoknak

Márciusban is gyengélkedett az építőipar.

T. B.

1493369789

Fotó: M2020

Márciusában az építőipari termelés volumene majdnem tizedével maradt el az előző évitől, igaz, a tavalyi időszak kiugróan jó volt. Az épületeken végzett munka értéke 13,2, az egyéb építményeken történt munkavégzés volumene 1,6 százalékkal csökkent országosan. Hevesben a legalább négy embert foglalkoztató építőipari cégek 5,95 milliárd forintnyi munkát végeztek el, ami 6,6 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. Az épületek építésében több mint 13 százalékos csökkenést, az egyéb építményeknél 9,3 százalékos növekedést mértek.

Országosan a márciusban kötött új szerződések értéke majdnem harmadával esett vissza, míg Hevesben a harmadára zsugorodott a tavalyihoz képest, mindössze 4,5 milliárd forintot tett ki, szemben. A hónap végi szerződésállomány 6,36 milliárd forint volt, negyven százaléka az előző évi 14 milliárd forintnak. Országosan csak 28 százalékos volt a csökkenés.

Negyedéves alapon országosan 9,2 százalékos volt az építőipar teljesítményromlása, Hevesben pedig a 13,425 milliárdos bevétel az előző év hasonló időszakának 90,5 százalékát tette ki. A cégek 11,2 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek három hónap alatt, ami kevesebb, mint fele az egy évvel korábbinak. A szerződésállomány a bő harmadára zsugorodott.

Az első negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 24,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakihoz viszonyítva, míg az előző negyedévhez képest 4,8 százalékos volt a drágulás.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!