Gazdaság

2023.05.27. 15:30

Növelte árbevételét a Hevesben 25 éve jelenlévő Bosch

Forintban harmadával, euróban ötödével gyarapították bevételüket a hazai Bosch cégek.

T.B.

Az idén huszonöt éves hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél a termékportfólió nagyon gyorsan változik a jövőorientált, komplex és csúcstechnológiát jelentő elektromos vezetési rendszerek felé

Forrás: Bosch.hu

A kedvezőtlen globális gazdasági folyamatok, a továbbra is meglévő alapanyag-ellátási nehézségek és a megugró energiaköltségek ellenére is kimagasló eredményt ért el tavaly Magyarországon a Bosch. A cég közleménye szerint 2022-ben a csoport teljes magyarországi nettó árbevétele – beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatok közötti kereskedelmi tevékenységeket – 2255 milliárd forint volt, ami 32 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi teljesítményt. A bővülés euróban számítva 21 százalékot tett ki. A Bosch csoport magyar piacon elért forgalma – a csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele – pedig 15 százalékkal 314 milliárd forintra emelkedett. Nőtt a munkatársak száma is: a Bosch csoport 2022 végén több mint 18 300 munkavállalót foglalkoztatott Magyarországon, 1300-zal többet, mint egy évvel korábban. Közülük több mint 3500-an dolgoznak a kutatás-fejlesztés területén, ezzel Magyarország ad helyet a Bosch negyedik legnagyobb K+F központjának a világon Németország, India és Kína után.

- A Boschnál a folyamatos innovációt tartjuk a jövő zálogának, ezért működésünk fókuszában a gyártástechnológia állandó fejlesztése és az irányadó innovációk kutatás-fejlesztése áll. Ebben egyedülálló szerepet tölt be a Bosch köré épült és egyre bővülő ökoszisztéma, amelyben az ipar és az akadémiai-egyetemi szféra szoros kölcsönhatásban dolgozik azon, hogy a jövő technológiái minél hamarabb beépüljenek mindennapjainkba. A tavalyi év eredményei azt mutatják, hogy jó úton járunk. Ezúton is köszönetet mondok ezért minden együttműködő partnerünknek és munkatársunknak – mondta Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. Hozzátette, bár 2023-ban is számos kihívás elé állítja őket a gazdasági környezet, továbbra is a jövő technológiáira fókuszálnak.

Fókuszukban az autonóm járművek, az elektromobilitás, az Ipar 4.0 és a mesterséges intelligencia áll. A vállalatcsoport a gyártáshoz és a fejlesztéshez kapcsolódva tavaly az egy évvel korábbinál 55 százalékkal többet, 155 milliárd forintot költött beruházásokra, hogy a jövőben is a legmodernebb eszközökkel és technológiákkal támogassa partnereit.

Az idén huszonöt éves hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél a termékportfólió nagyon gyorsan változik a jövőorientált, komplex és csúcstechnológiát jelentő elektromos vezetési rendszerek felé. Várakozásaik szerint a következő években még több elektronikai egységet készítenek majd hibrid és teljesen elektromos autókba, miközben a belső égésű motorokhoz használt elektronikák továbbra is a termékportfolió részét képezik. Tavaly a legnagyobb mértékben a kormánymű- és a vezetéstámogató rendszerekben használt elektronikus vezérlőegységek gyártási volumene nőtt, amelyek szintén fontos komponensek a jövő mobilitása számára.

A járműipari alkatrészekkel foglalkozó, idén húszéves maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft.-nél tavaly indult a haszongépjárművekben használt elektromos kormányművek (Servocom) sorozatgyártása, ennek támogatását, valamint a tesztelést is a helyi K+F csoport végzi.

A vállalat közleménye szerint kiemelten fontosnak tartja a mesterségesintelligencia-alapú fejlesztéseket. Az idei év végére minden Bosch-termék eleve tartalmaz mesterséges intelligenciát, illetve annak segítségével fejlesztik vagy gyártják azokat. A vállalat eredetileg 2025-ig tervezte ennek megvalósítását. A gyártási műveletekben a technológia segít minimalizálni a hibás működést, javítja a gépek és rendszerek kihasználtságát, és optimalizálja a folyamatokat. A Bosch magyarországi telephelyein is számos területen használja a mesterséges intelligenciát, a technológia a legfontosabb szerepet a gyártási folyamatok során tölti be, például a gyártásoptimalizálásához szükséges adatelemzéseknél, egyes folyamatok optikai ellenőrzésénél vagy a gyártósori berendezések karbantartásának tervezésénél.

Egyre aktívabb a cég magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenysége, tavaly 112 milliárd forintot fordítottak erre. Ma már a cégcsoport több mint 3500 munkatársa dolgozik a jövőt meghatározó technológiák fejlesztésén, nemcsak Budapesten, hanem Makláron és Miskolcon is.

Együttműködnek az egyetemi szférával, tavaly létrehozták az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Ipari Tanszéket, idén pedig megnyílt a BME-Bosch Innovatív Járműtechnológiai Kompetencia Központ. Emellett a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. a Budapesti Gazdasági Egyetemmel és a helyi önkormányzattal Ipar 4.0-s eszközökkel felszerelt labort adott át a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A miskolci Bosch vállalatok is megújították együttműködéseiket a Miskolci Szakképzési Centrummal és a Miskolci Egyetemmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!