Jubileum

2023.05.20. 15:55

Partival ünnepelték a 25 éves Fenstherm márkát Füzesabonyban

Újdonságokat hozott a hazai műanyag nyílászáró gyártásban és kereskedelemben a füzesabonyi márka.

Tóth Balázs

25 éves jubileumot ünnepelt a Fenstherm

Forrás: Dr. Pajtók Gábor/Facebook

Pénteken délután szabadtéri ünnepségre és partira várták a Fenstherm Future Zrt. dolgozóit és partnereit a cég füzesabonyi telephelyén. Az első, a Fenstherm márkát kitaláló és bevezető vállalkozás negyedszázada alakult meg, és 25 éves maga a Fenstherm márka is.

A rendezvényen Rácz Judit, a Fenstherm Future Zrt. vezérigazgatója az elmúlt huszonöt év fordulópontjairól beszélt. Kifejtette, az 1998-2008 közötti időszak az elindulásról és a fellendülésről szólt. A cég szokatlan megoldásaival berobbant a piacra. Akkoriban 10-15 műanyag nyílászárókat gyártó cég működött az országban, egy-egy területet lefedve, akiket fölkereshettek a megrendelők, és 3-6 hónapos határidővel meg is kapták a termékeket.

Az eseményen előzenés előadások is  voltak, fenstherm, 25 éves, jubileumi, ünnepség
Az eseményen előzenés előadások is  voltak
Forrás: Lénárt Márton 

A Fenstherm alapítója, Nagy István szerint el kell vinni a vevőkhöz a terméket országszerte. Ennek jegyében egységes arculattal nyitottak szaküzletek Magyarországon, főleg a Fenstherm márkát forgalmazók, s erős piaci felfutás kezdődött. A „therm” kifejezés is ekkor honosodott meg idehaza, és terjedt el aztán széles körben a vállalkozások között. Fölidézte, az elsők voltak, akik nem a gyárból, hanem kereskedőkön keresztül árulták termékeiket. Ellenben ma nem lehet tudni, ki a gyártó, ki a kereskedő, akiket széles kínálat jellemez, jegyezte meg. Volt raktárkészletük, típusméretet is készítettek. Korábban a tüzépeken árult fa nyílászárók is elérhetők voltak. A műanyagok terén azonban ez addig nem így volt. Volt, hogy havonta kétezer 100-szor 210 centiméteres műanyag bejárati ajtót gyártottak. A 2008-as válság megrázta a piacot, ekkor már 350 gyártó és kereskedő volt jelen Magyarországon, köztük sok lengyel, de ekkoriban több gyártónál is a minőség rovására ment a mennyiség.

Rácz Judit elmondta, 2008-ban adták át a közel 3000 négyzetméteres új csarnokot, új technológiával s ekkor duplázódott meg a kapacitás. Volt biztos viszonteladói hálózatuk, ismertségük, ezáltal megrendelésük. Beindultak a panelprogramok, amelynek keretében Miskolctól Zalaegerszegig, Szegedtől Győrig lakások ezreibe kerültek hőszigetelt műanyag nyílászárók, főként ablakok.

A harmadik időszak 2018-ban kezdődött, amikor csatlakoztak a Mészáros csoporthoz a Fejér B. Á. L. magasépítő cég leányvállalataként. Ez egy üzleti döntés volt, a stabil működést a társaságok közös értékítélete, gondolkodása teszi lehetővé. Együtt dolgoznak a magyar gazdaság teljesítményének növeléséért és a biztonságos munkahelyekért. Az öt év folyamán a hangsúlyt nem a tömegtermelésre, hanem a magas minőségre helyezték, a modern építési trendeknek, korszerű technológiáknak megfelelve. A jövő a digitális technológiáké és a közösségi médiáé a gazdasági szereplők esetében is. Nekik is ezekkel az eszközökkel kell végezniük a munkáikat. Idézte kedvenc mondását is: ezt az ablakot is mi gyártottuk. Reméli, még sok helyen elmondhatja.

Dr. Pajtók Gábor is mondott köszöntőt az ünnepségen, fenstherm, 25 éves, jubileumi, ünnepség
Dr. Pajtók Gábor is mondott köszöntőt az ünnepségen
Forrás: Lénárt Márton

Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő is köszöntőt mondott az ünnepségen, kifejtve, ő sok éven keresztül a cég jogi képviselőjeként is tevékenykedett, de ma is figyelemmel kíséri a társaságot parlamenti képviselőként. Szerinte hihetetlenül sikeres a cég, innovatívak, akik akarják a jót. Remek dolog volt megélni, hogy nagyvállalattá vált az egykori kis cég, amely nem engedett a megújulásból, a korszerű technológiákból és a minőségre való törekvésből.

Kiemelte, öt év alatt a cég megduplázta árbevételét, a hasonló tevékenységi körben tevékenykedő cégek közül a legmagasabb bevétellel bírnak. Beszélt az állami támogatásokról is, a Pénzügyminisztériumtól egy 460 millió forintos beruházáshoz 228 millió forintot kaptak a gyártástechnológia korszerűsítéséhez, a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól egy 566 millió forintos fejlesztéshez 283 kapott a társaság az elmúlt években.

Dr. Pajtók Gábor szerint idén azért dolgoznak, hogy megmaradjanak a cégek pozíciói és a munkahelyek, valamint fejlesszenek is. Ezért indultak a Baross Gábor és a Széchenyi hitelprogramok, amitől azt remélik, hogy az ország elkerüli a recessziót és eléri a 1,5 százalékos gazdasági növekedést. A 4100 milliárd forint nagy részét kis- és középvállalkozások kapták.

A képviselő azt kívánta, hogy a továbbiakban is legyen megújuló a cég, és gyártson nyílászárókat mindenki örömére.

A beszédeket követően a rendezvényen színpadra lépett Mészáros Árpád Zsolt, az Abba Revue & Show, valamint az Anna and the Barbies elektro akusztik duó. Bemutattak egy animációt és természetesen fölvágták az ünnepi tortát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!