Turizmus

2023.06.07. 11:10

Áprilisban csökkent a hevesi szálláshelyek forgalma

A kereskedelmi szálláshelyeken csökkent a vendégéjszakaszám, a magánszállásokon szinten maradt, de utóbbi az egri forgalom bővülésének tudható be.

T. B.

Kevesebb szállóvendég volt Egerben is

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Idén áprilisában a turisztikai szálláshelyeken – ebbe beletartoznak a kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyek - 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el, közölte a KSH az országos adatokat. A vendégek száma 6,7, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma ellenben hat százalékkal visszaesett és három százalékkal kevesebben is utaztak el több napos kirándulásra. A vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 0,9 százalékkal mérséklődött. A magán- és egyéb szálláshelyeken 7,1 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2022 áprilisában.

Mindent egybevéve Hevesben minimálisan többen érkeztek áprilisban, ugyanakkor rövidebb időt töltöttek el a szálláshelyeken. A kereskedelmi és magánszállásokon vendégeskedők száma 400-zal 64,2 ezerre emelkedett tavalyhoz képest, ám a 133,8 ezer vendégéjszaka 4,2 százalékkal, majdnem hat és fél ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A kereskedelmi szállást választó vendégek száma Hevesben minimálisan csökkent, 43,2 ezer volt a húsvéti hónapban, az eltöltött éjszakák mennyisége ellenben 6,7 százalékkal 89,4 ezerre esett vissza. Az ide érkező külföldiek száma kicsit nőtt, 4,9 ezer volt, ám ők is kevesebb ideig maradtak, 12 ezer helyett tíz százalékkal kevesebb napot töltöttek el itt.

Visszaesés volt Szilvásvárad, Eger, Egerszalók, Noszvaj, Poroszló forgalmában, stagnált a vendégszám Mátraszentimrén és Parádon, növekedett ellenben Gyöngyösön és Demjénben is. Eger és Egerszalók, valamint Szilvásvárad szállodáinak, panzióinak forgalma 14-17 százalékkal zuhant áprilisban, Gyöngyösé viszont 15 százalékkal nőtt. Arányaiban Poroszló kereskedelmi szálláshelyei még jobban megszenvedték áprilist, a vendégéjszakaszám szinte a harmadára esett.

A magánszálláshelyek nagyrészt megtartották vendégszámukat áprilisban, bár minimális csökkenés majdnem mindenhol tapasztalható volt. A forgalom Egerben nőtt észrevehetően, de ez sem pótolta a szállodai foglalások elmaradását. Az itteni apartmanokra ezerrel több, 8,8 ezer vendég érkezett, míg a vendégéjszakák száma kétezerrel 18 ezerre nőtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!