Manilából jöttek

2023.09.26. 08:15

Eddig tetszik Gyöngyös a dolgos filippínó hölgyeknek

Magyarországon is jobban keresnek a Fülöp-szigeteki vendégmunkások, mint otthon, és dolgozni is kevesebbet kell.

Tóth Balázs

Míg Magyarországról Nyugat-Európa felé veszik az irányt a dolgozók, és ott élnek vendégmunkásként, addig Ázsiából nézve még a magyar életszínvonal és kereseti lehetőség is vonzó lehet, s persze az is, hogy hazánk az Európai Unó tagja. A hrportal.hu munkatársa Gyöngyösön három olyan Fülöp-szigeteki nővel beszélgetett, akik a manilai gyári munkát gyöngyösire cserélték, és négy hónap után kedvezőek a tapasztalataik. 

Az anyagiakról elmondták a portál újságírójának, hogy nagyon megéri itt dolgozni. Nettóban minimum kétszer többet keresnek, mint a Fülöp-szigeteken, a szegényebb ottani régiókkal összevetve háromszoros a különbség. Legalább akkora előny, hogy ingyenes a szállás, míg otthon a nettó bérből a lakhatás költsége saját pénztárcájukat nyomta. Nem utolsó sorban Baby Manilában két órát, Juvy másfél órát utazott, amíg beért a munkahelyre, itt az albérlettől busszal 10 perc a gyárkapu.

Az egyedülálló nők maradnának is akár egy év után hazánkban – persze, ha a tél is tetszik majd nekik, mert a májust is elég hűvösnek találták –, s így tenne a családos Janice is, ha gyermekei és férje követhetné majd.

Az angolul is jól beszélő – és néhány kifejezést magyarul is tudó, bár tanfolyamot nem szerveznek nekik - társaság egyébként egy kiválasztási folyamat végén májusban érkezett hazánkba, a munkaerő kölcsönző cég ötven embert hozott, s nem hagyták őket magukra ezt követően sem. A hrportal.hu cikkéből kiderül, miben jók a filippínó dolgozók, a miséken túl még milyen kikapcsolódási lehetőségük van nálunk, valamint az is, hogy milyen magyar ételeket szoktak főzni az otthoni adobon kívül.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!