Ingatlanpiac

2024.06.16. 06:55

A balatoni árak harmadáért lehet nyaralót venni a Tisza-tó környékén

Árrobbanás lehet néhány éven belül a Tisza-tónál, ahol ma még a balatoni árak harmadáért lehet nyaralót venni. A Budapestről autópályán egy-másfél óra alatt megközelíthető, vagyis szinte balatonnyi távolságra fekvő térség természetközeli környezetével és megfizethető áraival, fejlődő infrastruktúrájával lehet nyerő.

Heol.hu

Sokat fejlődött az elmúlt években az infrastruktúra, de a Tisza-tó még mindig őrzi sajátos, vadregényes hangulatát, ami rengeteg nyaraló, horgász vagy egyszerűen csak pihenésre vágyó ingatlantulajdonos álma – összegezhető a térségben rejlő potenciál – írja a Világgazdaság. Jelenleg még a balatoni árak harmadáért lehet nyaralót venni a Tisza-tó környékén lévő településeken, amelyek ugyanúgy egy-másfél órányira vannak Budapesttől az autópályán, csak a másik irányban. A természetközeli környezet sokak számára lehet vonzó, ráadásul az infrastruktúra is fejlődött.

DSC_0010
Folymatosak a fejlesztések a Tisza-tó környékén
Folymatosak a fejlesztések a Tisza-tó környékén
Forrás: Ujvári László/Új Néplap 

Ha a szükséges fejlesztések folytatódnak, néhány éven belül árrobbanás várható a régióban – mondta a Világgazdaságnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Rámutatott, kevés olyan nagy üdülőövezet van a régióban, ahol a tóparti településeken átlagosan 20-30 millió forintért nyaralót lehet vásárolni.

Egyetlen év alatt 50 százalékkal nőtt a kínálat a Tisza-tónál, ahol mindeközben a kereslet csak stagnált, de az árak még így is tudtak 6 százalékot emelkedni tavalyhoz képest. Miután az árak nem szabadultak el, a Tisza-tónál is a vevők lehetnek nyeregben. A még a Covid és a 2022-es válság által megtépázott kereslet most kezd helyreállni. A kereslet élénkülhet, erre az Ingatlan.com gazdasági szakértője szerint azért is lehet számítani, mert a lakáspiaci fellendülés időszakában organikusan is erősödött, 2018-ról 2019-re konkrétan 60 százalékkal. Később a covid-hatás is jelentkezett a Tisza-tavi nyaralóövezetben: 2020-ról 2021-re 50 százalékkal nőtt az érdeklődések száma a portálon meghirdetett nyaralók és lakóingatlanok iránt.

A 2022-es háborús sokk kihatott a Tisza-tavi keresletre is, miként a balatoni régióban is érezhető volt akkor a visszaesés, majd a 2023-as lakáspiaci lassulás szintén csökkenő keresletet okozott a Tisza-tavi településeken. Idén stagnált az érdeklődések száma, ami azt vetíti előre, hogy amint beindul a lakáspiac, a kereslet akár 30-40 százalékkal is emelkedhet a szakértő prognózisa szerint.

– Mindez pedig már az ingatlanárak robbanását is magával hozhatja, főként az alacsonyabb bázishatás miatt. A legtöbb Tisza-tavi településen 150-300 ezer forint körül alakulnak a négyzetméterárak, ami a jövőbeni kilátásokat tekintve most alulértékeltnek tűnik – hangsúlyozta Balogh László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!