Gyümölcs

2024.06.19. 06:55

Hamarosan a talajtakarásos dinnye is megjelenik a piacon

Fóliasátor alatt termesztettet már lehet kapni, de két hét múlva a kevésbé korai termést eredményező technológiákkal is megérik a görögdinnye. A nagy meleg utáni csapadékos, néha hűvös időjárás kiegyenlítette egymást.

Tóth Balázs

Kis mennyiségben ugyan, de már elérhető a piacokon és a zöldségeseknél a magyar dinnye, július elsejére pedig minden hazai üzletláncban kapható lesz a mézédes hazai görögdinnye – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE), valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös sajtótájékoztatóján. A fóliasátras termelésből származó áru már június közepén megjelent a piacokon és egyes zöldségeseknél. A jelenleg elérhető árukészlet ugyanakkor még kis mennyiségű, hiszen a hazai görögdinnye-termesztésnek csupán 3-4 százaléka folyik fóliasátor alatt. Hamarosan már szabadföldön is megkezdődik a szüret, így június 25-től elindulnak a szállítmányok az áruházláncokba. A termelői előrejelzések szerint július elsejétől minden magyarországi üzletláncban kapható lesz magyar görögdinnye.

Nemsokára kapható lesz a piacokon a dinnye
Nemsokára kapható lesz a piacokon a dinnye
Forrás:  Bujdos Tibor/Észak-Magyarország

Az időjárás az idén kedvezett a dinnyetermesztésnek, napfényből és csapadékból is volt elég. A hazai dinnyetermesztésben a fajtaválaszték és a termeléstechnológia terén jelentős előrelépések történtek az elmúlt években. A korszerűtlen, konstans dinnyefajták helyét egyre inkább átveszik a betegségeknek ellenállóbb, nagyobb termésbiztonságot és jobb minőséget adó oltott és hibrid dinnyék. Így a magyarországi fajtahasználat is egyre jobban felzárkózik a nemzetközi trendekhez, a fólia alatti termesztéssel pedig előrébb hozható a szezonkezdet. A technológiaváltás következtében a dinnyetermesztés hatékonysága lényegesen javult. Bár az elmúlt évtizedhez képest feleakkora területen termelünk dinnyét, a megtermelt mennyiség alig csökkent, mivel a termésátlagok, a termésbiztonság lényegesen növekedett. A fajtaváltás ellenére megszokott finom íz megmaradt, sőt, javult a minőség.

A termőterület bővült országosan, míg 2022-ben 2600, 2023-ban pedig 2900 hektáron folyt dinnyetermesztés az országban, az idén elérte a 3300 hektárt a termőterület nagysága. Sárgadinnyét 450-500 hektáron termesztenek hazánkban. A termelők az idén mintegy 160-180 ezer tonna görögdinnyére számítanak. A mennyiség ugyanakkor valamelyest változhat az időjárás függvényében, de minden körülmény adott ahhoz, hogy minőségi, ízletes termés legyen az idei.

Sajnos a magyar dinnyetermelők az elmúlt években egyre inkább veszítettek exportpiacaikból, melyeket spanyolok, olaszok és görögök szereztek meg. Ez is arra ösztönözte a termelőinket, hogy technológiában és fajtákban váltsanak. A legtöbb magyar görögdinnye a lengyel, a cseh a szlovák és a német piacra kerül.

Magyarországon átlagosan fejenként 10-12 kilogramm dinnye fogy, 2010 óta 4,5 kilogrammal nőtt az átlagos dinnyefogyasztás a tudatosabb és egészségesebb étrendnek és életmódnak köszönhetően. A kereslet alakulásában nagy szerepe van az időjárásnak: melegebb nyarakon több, hűvösebbeken kevesebb fogy. A fogyasztói szokások folyamatosan változnak, egyre erősebb a kereslet a kisebb, 4- 6 kilós, valamint a magszegény görögdinnyék iránt. Keresettek a sötét csíkos, 4-8 kilós dinnyék is, amelyek nagy az áruházláncokban talál gazdára. Ezzel együtt az óriás dinnyék aránya csökkenő trendet mutat. Sárgadinnyéből hazánkban a Kantalup és a Gália típus a legkedveltebb. A hazai sárgadinnyetermelés koncentrálódik, a legnagyobb mennyiséget Bács-Kiskun vármegyében termelik. A sárgadinnyében nagy lehetőségek rejlenek, jelentős iránta a kereslet, amelynek közel egy harmadát tudjuk hazai előállításból fedezni, ugyanakkor a termelés kockázata is magasabb. A hazai sárgadinnye-fogyasztás növekszik, évi fejenkénti 1,5- 2 kiló, de még mindig jóval kevesebb a nyugat-európai országokénál.

Slakta Gyula erdőtelki dinnyetermelő lapunknak elmondta, a szezont a fóliasátorban termesztett görögdinnye indítja, s két-három hét múlva lehet majd kapni a fóliaalagutak, fóliafátylak alatt termesztett gyümölcsöt is. A korai szabadföldi, de takaratlan dinnyék pedig július 27-30. környékén jelenhetnek meg.

- A korai meleg időjárás miatt úgy tűnt, két-három héttel előrébb tarthat a dinnye, de a májusi hűvösebb hajnalok és a csapadékos időjárás vissza is vette ezt az időt. Fóliaalagutas dinnye két hét múlva lehet, de ezt befolyásolja az időjárás is, amennyivel kevesebb lesz a meleg nap, annyi napot csúszik majd az érés, hiszen a napos órák száma lényeges – fejtette ki Slakta Gyula.

A szakembertől megkérdeztük, hogy a csapadékos május és június csökkenti-e a termelési, öntözési költséget, de mint mondta, a dinnyetermesztés már technológia, oda kell adni a szükséges vizet és tápanyagot, függetlenül a természettől. Egy meleg napon egy tő dinnye növény akár tíz liter vizet is elpárologtat, ezt odaadják akkor is, ha nem veszi föl, mert minőségi és mennyiségi problémákhoz vezethet a kevesebb vízmennyiség. Az öntözés egyszer tápoldatos, egyszer tiszta vízzel történik, tudtuk meg Slakta Gyulától.

Az erdőtelki termesztő arról is beszámolt, hogy a fóliás sárgadinnyéik már egy hete, tíz napja megtalálhatók a piacon, ők is elkezdték a szüretet.

A dinnye élettani hatásai

A Fruitveb szerint a hazai klíma kifejezetten előnyös a dinnyetermesztésnek annak ellenére, hogy a termelés északi határán fekszünk. A nappali és az éjszakai hőmérséklet-ingadozások miatt a termés sav-cukor tartalma kiegyenlített, a kialakult íz- és aromaanyagoknak köszönhetően a hazai termesztésű dinnyék sokkal ízletesebbek, mint a déli országok édes, de savszegény dinnyéi.

A dinnye több mint 90 százaléka víz, így fogyasztása jelentős segítség a folyadék pótlásában. A sárgadinnye kiváló karotin és C-vitamin forrás, a görögdinnyében a citrullinnak és a likopinnek tulajdonítható az egészségmegóvó szerep. A sárgadinnye gyógyhatásai közül a bőrbetegségek, meghűléses betegségek enyhítésében játszott szerepe mellett említést érdemel a jó emésztést, a kedvező gyomor-és bélműködést segítő, valamint vesetisztító hatása. A sárga- és görögdinnye kalcium, vas, magnézium, és kálium vonatkozásában is felülmúlja az alma értékeit. Érdekesség, hogy a dinnye magja az összes értékes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban; ahhoz, hogy jótékony hatásait kifejtse, alaposan össze kell rágni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!