Statisztika

2024.06.15. 09:30

Nem sikerült jól az április az iparnak

A tavalyinál hárommal több munkanap eredményezte a gyártás növekedését.

Tóth Balázs

Több volt a munkanap, ezért nőtt az ipar kibocsátása idén áprilisban, közölte a KSH. A tavalyi negyedik havi adathoz képest idén 6,4 százalékkal teljesített jobban a hazai ipar, de plusz három munkanap kellett hozzá, anélkül 2,4 százalékos mínusz lett volna. Az ipari export volumene 7,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, míg a belföldi értékesítés 2,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Hét százalékkal jobban teljesített a járműipar, csaknem tíz százalékkal az elektronikai ipar (ebből nagyrészt a fogyasztási cikkeké), majdnem 19 százalékkal az élelmiszeripar, ellenben 23 százalékkal rosszabbul az akkumulátorgyártás.

Az első négy hónapban azonban az ipari termelés 1,7 százalékkal mérséklődött, a feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben, majdnem tizedével a gépgyártásban.

Megyénkben a munkanaphatást nem számítva áprilisban – amikor 206 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak a cégek – öt és fél százalékos volt a növekedés, január-április időszakában viszont 2,9 százalékos a visszaesés.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!