Korszerűsítés

2024.07.10. 13:55

Idén két jelentős távfűtési fejlesztést hajtanak végre Gyöngyösön

Az Olimpia úti kazánházban, valamint az Erőmű és Platán úti vezetékszakaszon modernizál a cég. A Városgondozási Zrt. Gyöngyös szerint a fejlesztések növelik az ellátás biztonságát.

Szabó István

A Városgondozási Zrt. Gyöngyös távfűtési üzletága, folytatva az előző évek fejlesztési törekvéseit, a finanszírozási lehetőségeihez mérten az idei évben is végez felújító beruházásokat, adta hírül szerdai közleményében a cég. Közlésük szerint a hatékonyabb működés elősegítésére az idei évben két jelentősebb fejlesztés történik. 

– Ennek egyik állomása az Olimpia úti kazánházban, a meglévő kiépített hidraulikai rendszer működésének távolról történő vezérlése, figyelése, adatok gyűjtése, riportok készítése és mindezek képi megjelenítése webes felületen. Erről a műszaki megoldásról tudni kell, hogy több mint 20 éve a tárgyi kazánházban már üzemelt egy hasonló, az akkori kor műszaki színvonalának megfelelő rendszer, de mint minden, ez is elöregedett, és szükségessé vált a megújítása a jelen és az eljövendő időszak – legalább 10 év – kihívásainak figyelembe vételével. A most megépített felügyeleti hálózat kialakításánál figyelembe vettük a rugalmasságot és az optimális működés biztosítását. 

Igyekeztünk olyan rendszert alkotni, amelyhez a későbbiekben könnyebben lehet hozzáilleszteni új technológiákat, berendezéseket, ami az eddig működő berendezésnél már nem volt megoldható. 

Itt meg kell jegyezni, hogy a régi rendszer, az utóbbi másfél évben már nem volt működőképes, többek között az alkatrészellátás megszűnése, és a technológia elavultsága miatt. Az új rendszer kiépítésével minden ez idáig működő funkció továbbra is megvalósításra került, amelyek segítették a mindennapos munkánkat. Az adatok gyűjtésével, rendszerezésével ezután is pontos képet tudunk kapni a távfűtési hálózat működéséről, és az esetleges beavatkozások szükségességéről. 

Újdonság, hogy a kazánok optimalizált folyamatvezérlést kaptak, amely azt jelenti, hogy az éppen szükséges hőmennyiség előállításához csak a megfelelő számú eszköz működik, és nem manuálisan kell ki-be kapcsolni, hanem mindez automatikusan történik. 

Még újdonságként kell megemlíteni, hogy akár az ország másik részéről is rá lehet tekinteni a kazánház hőtermelést érintő paramétereire, és be is lehet avatkozni a folyamatokba – részletezi a közlemény.

A fejlesztés másik állomása egy vezetékszakasz felújítás, amely a 80-asi lakótelep Erőmű és Platán úti fogyasztóit érinti. 

– Ez a vezetékszakasz a Visonta úti óvoda területén található, több mint 40 éves csővezeték, és ugyanilyen korú fák vannak ráültetve. Ez ott megszüntetésre kerül, és közterületre új nyomvonalon, korszerű előszigetelt csővezeték lesz beépítve földfelszín alatti vezetéssel. Ezen fejlesztés kezdési időpontja várhatóan 2024. július első hete, melyről az érintett épületeket a pontos menetrendről tájékoztatni fogjuk – áll a Városgondozási Zrt. Gyöngyös közleményében.

A fejlesztésekkel, reményeik szerint, növelik az ellátás biztonságát, valamint a távfűtési hálózatuk élettartamát, tette hozzá a cég.

Korábban a Városgondozás Zrt. Gyöngyös összefoglalta, pontosan mely feladatok ellátása tartozik hozzájuk.

(Főoldali képünk illusztráció, fotó: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!