heves megye

2017.07.26. 17:10

Rendészeti és közigazgatási ügyintéző szakok is indulnak

Meghatározták a következő tanévre vonatkozó szakmalistát és képzési keretszámokat. Heves megyében elégedettek a szakemberek.

T. B.

Közzétették a támogatott, a nem támogatott és a korlátozottan támogatott szakképesítések 2017/2018-as tanévre vonatkozó, megyékre lebontott listáját, valamint a képzési keretszámokat és a hiányszakmák lajstromát is.

Fülöp Gábor, a Heves ­Megyei Fejlesztési és ­Képzési Bizottság elnöke, a megyei iparkamara főtitkára szerint ezek a listák jól tükrözik a megyei képzési igényeket, elégedettek vele.

– Biztató, hogy új szakmák jelentek meg ­technológiai, informatikai területen, s az egyházi és alapítványi iskolák is kaptak létszámot, a megye­ intézményi struktúrájának megfelelően – mondta Fülöp Gábor. – Amit javasoltunk, elfogadták a minisztériumban, észlelték a jelzéseket, amelyeket tavaly tettünk. Már csak gyerekek kellenek az iskolákba. Igyekszünk ­föltölteni a kollégiumokat, távolabbról idecsábítani a diákokat úgy, hogy az iskola elvégzése után is itt maradjanak dolgozni. Ehhez változások kellenek az iskolák részéről is, amelyre nyitottak.

Korlátozott létszámban 140 szakképzésben, illetve 34 ágazatban lehet tanulni Heves­ megyében. A legnagyobb létszámot a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, valamint a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó iskolák kapták, de szakmánként 16–34, vagy néha ennél is nagyobb létszámot kaptak az Egri főegyházmegye, a Váci egyházmegye, a Tiszáninneni Református Egyházkerület, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat iskolái, valamint a Wigner, illetve az Eventus.

Hiányszakmák

Megyei hiányszakmák: abroncsgyártó, autószerelő, cukrász, gazda, gépgyártástechnológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, gyakorló csecsemő- és gyermekápoló, hegesztő, ipari gépész, karosszérialakatos, kőműves, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, mechatronikai technikus, mezőgazdasági gépész, pék, szakács, szociális gondozó és ápoló. A képzéseken nincs létszámkorlát, ösztöndíjat is kapnak a tanulók.

T. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!