tenk

2017.07.26. 17:03

Négyszázmillió forintos külföldi beruházás indult el

Prémium kategóriásba tartozó hadiipari és ­vadászati távcsövek készülnek majd Dél-Hevesben.

Tóth Balázs

Az alapkő letételével olyan beruházás indulhatott, amilyen mértékű a községben még nem volt Fotó: Tóth Balázs

Nemrég tették le a Schmidt & Bender Hungária Kft. új tenki gyárának alapkövét. A hatvanesztendős német cég magyarországi leányvállalata 25 éve alakult, amikor a Schmidt & Bender GmbH megvásárolta a Magyar Optikai Művek precíziós optikai, száloptikai és síkoptikai gépparkját.

– A cég fő profilja fegyvertávcsövek gyártása, Tenken is azt fogunk készíteni ­vadászati és hadiipari célra – mutatta be a vállalatot Kocsis Ádám projekt- és értékesítési menedzser. – Egy kis részlegben optikai komponensek is készülnek majd. A Schmidt & Bender a világ három legnagyobb gyártója közé tartozik, a hadiipari vonal nagyon erős, minőségben prémium kategóriás, a vadászati távcsövek piacán is jelentős szereplő.

A 450 négyzetméteres üzem felépítéséről – amelyben a tervek szerint évente öt-hatezer távcső készül majd – elmondta, a munkák február végére készülnek el a beruházással. A fejlesztés összértéke 400 millió forint, ebből 162 millió uniós támogatás. Tenk mellett a Budapesthez és az autópályához való közelsége szólt, s nagyon sokat segített a polgármester hozzáállása.

– Az új üzemben főleg optikusokat alkalmaznánk. Volt optikai üvegcsiszoló képzés Magyarországon, de mára eltűnt. A fegyvertávcső-szerelésre műszerészeket szoktunk felvenni, illetve betanított munkák vannak még a gyárban. A tervek szerint három optikai CNC-gép üzemel majd Tenken, amelyek a komplett optikai folyamatot végigviszik. Éppen ezért CNC-seket, műszerészeket, optikai finomtisztítókat fogunk a későbbiekben foglalkoztatni, egy műszakban harminc embert – fejtette ki Kocsis Ádám. Hozzátette, szeretnék, ha valamelyik közeli városban indulna majd optikus, optikai üvegcsiszoló képzés. Szükségük lesz mérnökökre is, eddig a Budapesti Műszaki Egyetemmel álltak kapcsolatban, sok szakember onnan érkezett. Előnyt jelent, ha valaki optikai szakirányon tanult, vagy folyamatmérnökként végzett.

Szopkó Tamás, Tenk polgármestere kiemelte, a községben már működnek nagy cégek, de ez lesz a legnagyobb külföldi beruházás Tenken.

– Mindenki megkérdezi, mivel csaltuk őket ide? Semmivel. A telket piaci áron vették, alku nélkül, kettőt szerettek volna, végül négyet vásároltak. A helyi iparűzési adó egy százalék, ebből nem szeretnénk engedni. Bízunk abban, hogy nagy számú helyi munkavállalót alkalmaznak – mondta Szopkó Tamás. Hozzáfűzte, nagy munkanélküliség nincs a faluban, a közfoglalkoztatásra kapott létszámot sem tudják feltölteni. Az iskolásaik továbbtanulnak, sokan kerülnek egyetemre, s elindult a tendencia, hogy piacképes szakmák felé fordulnak a fiatalok. Az optikai üzemnél a cég vállalja, amíg a képzésben nincs elmozdulás, addig ők tanítják be a szakembereiket.

Tóth Balázs

Címkék#ipar#Tenk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!