Visonta

2017.09.24. 11:05

Javítások, üzemzavarok: nehezebb az idei év a Mátrai Erőműnek

A piacon emelkedőben van az áram ára, tart az átköltözés a Keleti bányába.

A Mátrai Erőmű a második legmagasabb árbevételt produkálta Fotó: MW

Augusztus végén és szeptember elején több helyen is bányásznapi megemlékezéseket tartottak az országban és a megyében. Nem volt kivétel a Mátrai Erőmű sem, amelynek vezetői ezúttal Visontán értékelték az év eddigi részét, s adtak át elismeréseket a dolgozóknak.

Bóna Róbert, a visontai bánya igazgatója beszédében hangsúlyozta, a villamosenergia-árak továbbra sem magasak, s az olcsó importtal is versenyezni kell, magas környezetvédelmi költségek mellett.

Kevesebb áramot termelnek, mint korábban

Idén további nehézség volt az év eleji hideg időjárás, amely mind a bányák, mind az erőmű működését nehezítette, s voltak további műszaki problémák is, amelyek befolyásolják a cég idei eredményeit. Az üzemek a harmadik negyedévre tudták stabilizálni a termelési folyamataikat, elhárították a téli üzemzavarokat, megvalósították a tervezett éves javításaikat, teljesen felszámolták a rendkívüli hideg okozta károkat, és július végére helyreállt az erőműben az öt szenes blokk működése is. Az erőmű idén 4,7 gigawattóra áramot termel, ebből 4,4 gigawattórát tud értékesíteni. Az elmúlt években ez hat gigawattóra körül alakult. A bányák továbbra is ellátják szénnel az erőművet, idén nyolc millió tonnányi lignitet termelnek ki, emellett folyamatban van a keleti bánya újranyitása. Ebben az évben 60 millió köbméternyi meddőt mozgatnak meg.

Egy nagy kotrógép a nyár folyamán átvonult a Déli bányából, és üzembe állt az új bányamezőben Fotó: Berán Dániel

Folyamatos áttelepülés a Keleti bányába

Derekas Barnabás, a társaság igazgatóságának tagja kifejtette, a villamosenergia-árak csökkenése megtörni látszik, és a termelők szempontjából kedvezőbb helyzet van kialakulóban. A változó piaci környezet ismét új kihívások elé állította, állítja a társaság munkavállalóit.

Kifejtette, nagy feladat hárult idén a bányákban dolgozókra, károkat számoltak fel, s haladnak a hevedercsere-programmal is. Nagy figyelmet fordítanak a széngéplánc műszaki állapotának javítására. Mivel a visontai Déli bánya kimerülőben van, a következő két-három évben is magas szinten marad a bükkábrányi bánya széntermelése. Felértékelődött a bükkábrányi széngéplánc, a rakodás, a fuvarozás és a visontai buktatás üzembiztonsága. A visontai bányának képesnek kell lennie az eseti zavarok mennyiségi kiegyenlítésére.

Derekas Barnabás a Keleti–III. bánya nyitásáról elmondta, egy nagy kotrógép a nyár folyamán átvonult a Déli bányából, és üzembe állt az új bányamezőben. Folyik a szénszállító gerincszalagok építése, a közeljövőben pedig egy másik kotrógépet és egy szalagfejet is áthelyeznek. Az új bányából eddig közel százezer tonna lignitet termeltek ki. Építik a bányába vezető távolsági szenes szalagokat, valamint a meddőszállító rendszert is.

Folyamatban a tárgyalások

A társaság igazgatóságának tagja kitért a cég küszöbön álló eladására is. Mint mondta, a nemzetközi üzleti környezetben számos hasonló tranzakcióra van példa, s függetlenül a végkimeneteltől, a társaság munkavállalóinak az a feladata, hogy hatékonyan, értéket teremtve működtessék a céget. A következő években is kétbányás működéssel, 8,5 millió tonnát meghaladó széntermeléssel, magas bükkábrányi beszállítással, a Keleti–III. bánya nyitásának folytatásával számolnak.

Kitüntetések a bányásznapon

A tatabányai 67. Központi Bányásznapon Kiváló Bányász kitüntetést kapott a megyéből Demeter Tibor, Komáromi Lajos, Mészáros István, Szabó László, Takács Attila (mindannyian Mátrai Erőmű), Nagy Nándor (OMYA Hungária), Kovács István (Colas Északkő), Miniszteri Elismerő Oklevelet Debreczeni Márta és Molnár Gyula (mindketten Mátrai Erőmű). Magyar Bányászatért 25 éves jubileumi emlékplakettet kapott az OMYA Hungária Kft.

Jubileumi szolgálati oklevél járt Viraszkó Lászlónak (Colas Északkő) és Noltész Józsefnek (Nitrokémia). A szakszervezettől vehetett át elismerést Maksa Mátyás, Ecséd polgármestere.

A Mátrai Erőmű Zrt. rendezvényén Heller László-díjat vett át Szárnya Pál és Tábi Dezső, Mátrai Erőmű Részvénytársaságért Elismerő Oklevelet pedig Csulák Józsefné és Győrfi Erika. Céggyűrűt tizenketten, Lignitbányászatért Elismerő Oklevelet tizenhatan kaptak.

Tóth Balázs

Címkék#visonta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!