heves megye

2017.07.10. 11:11

Így dolgoztak tavasszal a Heves megyei képviselők

Száznégyszer szólaltak föl, hét és fél óráig beszéltek, s több mint hatszáz irományt nyújtottak be a parlamentben a megyei honatyák.

Tóth Balázs

Lezárult az országgyűlés tavaszi ülésszaka. Száznegyven törvényt fogadott el a parlament

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lezárult az országgyűlés tavaszi ülésszaka, amely alatt 140 törvényt fogadott el a parlament. Márciustól a parlament kéthetente tart szavazásokat és interpellációkat, a köztes héten bizottsági üléseket tartanak. Megyei képviselőink közül felszólalásokban Mirkóczki Ádám, a benyújtott irományokat tekintve Sneider Tamás vitte a prímet tavasszal, a bizottsági üléseket Fodor Gábor látogatta a legszorgalmasabban.

Száznégyszer szólaltak föl, fél óráig beszéltek honatyáink

Fodor Gábor (független) négyszer kért szót tavasszal, s 38 perc 44 másodpercig fejtette ki véleményét például a CEU és a civil szervezetekkel szemben hozott törvényről. Harminckét önálló indítványt nyújtott be például a gyöngyösi jégkár, titkos tanácsadói szerződések és az orvosi marihuána legalizálása ügyében. Nem önálló indítványból nyolcat jegyzett, szorgalmazta, hogy egyenlő fejpénz járjon az egyházi és az állami iskolákba járó gyerekek után. Fodor részt vett a törvényalkotási bizottság mind a 14 ülésén.

Horváth László (Fidesz), a Heves megyei 2-es választókerület képviselője is négyszer kért szót, s 13 és fél percig beszélt a gyermekvédelmi törvénnyel és a mátrai jégkárral, valamint a nemzeti ménesbirtokkal kapcsolatban. Két önálló indítványa volt, támogatta Áder János államfői jelölését, kérdésében pedig a károsult gazdák kormányzati megsegítését dicsérte. Horváth a törvényalkotási bizottság üléseinek felén volt ott végig, négyszer helyettesítették, háromszor hiányzott.

Korózs Lajos (MSZP) a második legtöbbet beszélő megyei képviselő volt 1 óra 31 perc 15 másodperccel. Hússzor szólt hozzá olyan témákban mint a közszféra bérfeszültsége, az illetményalap emelésének esedékessége, a nyugdíjfolyósító beolvasztása. Ötvennyolc önálló indítványa volt szociális ügyekben. Négy nem önálló indítványával megszüntette volna az MNB alapítványait, elvonta volna a kormányzatnak kedves beruházások pénzeit. A népjóléti bizottság alelnökeként nyolc ülésből ötön volt ott végig, egyszer helyettesítették, kétszer hiányzott.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) Korózs Lajost három perccel és 20 másodperccel szárnyalta túl, igaz, eggyel többször szólalt fel. Szóba hozta az állambiztonsági múlt megismerhetőségét, a Pharaon-ügyet. Harminc önálló indítványt nyújtott be megyei témákban, de vizsgálta volna az olimpiával és az úszó-vb-vel kapcsolatos költéseket is. Összesen 31 nem önálló, költségvetési módosító indítványa volt. A honvédelmi és rendészeti bizottság kilenc üléséből heten jelen volt, a nemzetbiztonsági bizottság tíz üléséből csak egyről hiányzott.

Több mint hatszáz irományt nyújtottak be a megyei képviselők

Nyitrai Zsolt (Fidesz), az egri körzet képviselője hétszer kért szót, jobbára kormányzati intézkedéseket dicsért (gyógyszerészek, rendvédelmi dolgozók sorsa, az egri vár fejlesztése, 2018-as költségvetés) hét másodperc híján 17 percnyi felszólalásában. Hat önálló indítványt nyújtott be ugyanezekben a témákban, támogatta Áder János államfői jelölését, s egy törvénymódosítást. A törvényalkotási bizottság hét összejövetelét ülte végig, hatszor helyettesítették, egyszer hiányzott.

Sneider Tamás (Jobbik) tizenötször szólalt fel 2017-ben, összesen egy óra 24 percig. Egyebek közt kritizálta a hatvani Grassalkovich-kastély átadását, szólt uniós pénzekről, Orbán Viktor pénztárosáról. Ő nyerte a megyei „indítványversenyt” 98 önálló és 325 nem önálló irománnyal. Kérdései a letelepedési kötvényekhez, korrupcióhoz, adóamnesztiához, kormányhirdetésekhez, TAO-hoz kapcsolódtak. Nem önálló indítványai közül 323 a jövő évi költségvetést érintette volna. A nemzeti összetartozás-bizottság kilenc üléséből haton volt jelen.

Szabó Zsolt (Fidesz), a hatvani körzetet is képviselő államtitkár 13-szor kapott szót, és 44 perc 46 másodpercig beszélt a Parlamentben. Államtitkárként zömében kérdésekre, interpellációkra válaszolt a tavasz folyamán. Megnyilatkozásai az uniós forrásokat, az Otthon Melege Programot, a bajai ivóvízzel kapcsolatos problémákat, illetve a víziközművekkel kapcsolatos törvényt érintették. Egyetlen indítványában Áder János államfői jelölését támogatta.

Vona Gábor (Jobbik) pártelnök húsz alkalommal szólalt meg 1 óra 6 perc 42 másodpercig. Általában Orbán Viktor miniszterelnök nemzetbiztonsági kockázatáról, eltitkolt vagyonáról, értelmetlen kormányzati háborúkról értekezett. Ötvennégy kérdést, javaslatot nyújtott be, ezek között volt a szilvásváradi vasút és a lovarda ügye, a kormányzati bűnözői kapcsolatok, a korrupció. Harmincegy nem önálló indítványa mind költségvetési módosító volt. A külügyi bizottság kilenc üléséből haton vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!