eger

2017.08.23. 16:46

A szoptatás lelki kielégülés is az újszülötteknek

Ezen a szerdán nem diákoktól, hanem még a jóval fiatalabb korosztálytól volt olykor hangos a Balassi Bálint Általános Iskola aulája. Az egri védőnők ugyanis egy egész délelőtt az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel az édesanyák figyelmét.

Szomszéd Eszter, [email protected]

Augusztus 1-je az anyatejes táplálás, vagyis a szoptatás világnapja – ez alkalomból szerte a megyében tartottak már rendezvényeket kismamáknak, újdonsült anyukáknak; szerdán az egri védőnők szervezték meg saját világnapjukat. Köztudott: a csecsemők egészséges táplálása érdekében az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF 1992-ben indította el átfogó programját.

S, hogy miért érdemes szoptatni? A szoptatás nemcsak a csecsemő, hanem az anya egészségére is jótékony hatással van. Csökkenti a petefészekrák, a menopauza előtt kialakuló mellrák esélyét, lerövidíti a szülés utáni vérzést.

Kovácsné Daruháti Judit egri védőnő, a Keviko Prevenciós Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: a védőnői szolgálat nevéhez köthető Egerben az első anyatejes világnap. Az húsz esztendeje volt, majd a cégük vette át e program szervezését, és most három év kihagyás után hívták újra össze a megyeszékhely édesanyáit. Jelenleg tizenhat területi védőnői körzetben átlagosan tizenöt anyukával tartják a kapcsolatot.

Mazsola muzsika bemutató és babamasszázs is volt az egri védőnők által szervezett anyatejes világnapon a Balassiban Fotó: Berán Dániel

– Hál' Istennek, elmondhatjuk, hogy a szoptatás igazából már nem jelent gondot a többségnek, ugyanis mindenki azon dolgozik az UNICEF-től elkezdve a kórházakon és háziorvosokon át a védőnőkig, hogy mindenkiben tudatosuljon: a csecsemő hat hónapos koráig ez a legjobb módszer a táplálásra – mondta Kovácsné Daruháti Judit.

– Minden anya képes szoptatni és minden újszülött képes szopni, akinek ez nemcsak az evést jelenti, hanem lelki kielégülést is. E folyamat nagyon sokat segít a mentális fejlődésben és erősíti az anyához való kötődést. Mindenképpen kiemelném a bababarát kórház szerepét – amilyen az egri is –, ahol mindent megtesznek a szoptatás elősegítéséért, mivel ez a „csomag” – mutatott a mellre – azért van ott, hogy azt a gyermek megkaphassa – részletezte.

Megtudtuk: a bababarát kórházakban az aranyórával kezdődik anya és gyermeke közös élete, vagyis a születés utáni első órát az anya mellkasán töltheti a kicsi, majd mikor felkerül az osztályra, akkor 24 órát szintén együtt lehet édesanya gyermekével. A kórházi védőnő és a nőgyógyászatos nővérek feladata, hogy megmutassák a szoptatás technikáját, hogyan kell mellre tenni a csecsemőt, közben pedig már megindul a tejbelövellés. Az anyatej a szülést követő 48-72 óra elmúltával indul meg, de az is lehet, hogy még később. A lényeg, hogy az anyuka legyen türelmes, rendszeresen tegye mellre a csecsemőt. Az előtej – ami már a várandósság idején is jelentkezik – kiválóan megfelel az első napokban az újszülöttnek, a kolosztrum töményen tartalmazza a védőanyagokat, és ez teljesen elegendő neki ekkor. Megijedni a mennyiségétől sem kell, mivel csekélykének tűnhet, de az újszülött gyomra sem nagy még.

Fotó: Berán Dániel

– Természetesen el kell mondani, hogy nem könnyű időszak ez, de kellő kitartással el lehet érni a célig. Egymásra kell hangolódni a gyermekünkkel, szép és nemes feladat az anyatejes táplálás. De most már azt látom, hogy mindenki szeretne szoptatni – mondta az egri védőnő, akitől megtudtuk: átlagosan hat hónapig képesek az édesanyák anyatejet adni, vannak, akik ennél tovább, de ezután már a hozzátáplálás is szokványos.

A világnapon tanácsokat is kaphattak az édesanyák, kismamák. Ilyen volt például, hogy szoptatás előtt mindig ellenőrizni kell a bimbóudvart, benyomható-e. Ha az, akkor mellre helyezhető a baba, ha kicsit kemény, akkor érdemes masszírozni a mellett, majd textilpelenkára előfejni egy kisebb mennyiségű anyatejet. A baba mindig szemből lássa a mellbimbót. Megeshet, hogy fájdalmat okoz nekünk, de ha ez hosszú ideig tart, akkor érdemes pózt váltani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!