heves

2017.08.14. 19:57

Jövőre elindulhat a hevesi piactér felújítása

Úgy tűnik, megújulás előtt áll a hevesiek piaca. A városvezető szerint érdemes volt szerződést bontani a korábbi bérlővel.

Szomszéd Eszter

Több hétig átalakítás miatt tartott zárva a piaccsarnok akkor – 2014 elején –, csak az épület melletti asztalokra pakolhatták ki portékáikat az árusok. Az ügy hátterében az állt, hogy a korábban a Piac Kft.-vel, a vásártér működtetésére kötött bérleti szerződés 2013. december 31-én lejárt. Ezután az önkormányzat pályázatot hirdetett, s azt a Bónusz Pont Kft. nyerte el.

Az új bérlő a birtokbavételnél kifogásolta az épületek műszaki és minőségi állapotát, továbbá szakhatósági szemlét kért a kereskedelmi tevékenységek működési engedélyezésében részt vevő különböző szervezetektől. Azok alapján megállapították, hogy a csarnok azon állapotában üzemeltetésre alkalmatlan.

Tavaly aztán újabb fordulatot vett az ügy: üzemeltetőváltás történt. Még áprilisban hatalmazta fel a képviselő-testület Sveiczer Sándor polgármestert a hevesi piacot üzemeltető kft.-vel kötött szerződés felbontására, mivel többszöri felszólítás ellenére sem tettek eleget fizetési kötelezettségüknek. A felhalmozott tartozás június­ban meghaladta a 13 millió forintot.

A 2013 decemberében kötött szerződés alapján évi kilencmilliót kellett fizetnie a cégnek a Hunyadi úti ingatlan használatáért, a törlesztés 2015 januárjától már nem történt meg. Ez hiányt eredményezett a város büdzséjében. A cég többszöri felszólításra sem reagált, a kiküldött számlákat pedig visszapostázta. A bérlő jogi útra terelte az ügyet, de a pert a hevesi önkormányzat végül első fokon megnyerte.

Megújulhat a piac környezete Hevesen Fotó: Korsós Viktor

– Az önkormányzat a napokban nyújtotta be a városi piac megújításának pályázati anyagát az illetékes hatósághoz. A pályázatot csak önkormányzatok adhatják be, így talán egyértelművé válik a testületi döntés, miért is volt célszerű a korábbi bérlővel szerződést bontani – tájékoztatott Sveiczer Sándor polgármester.

Több termelőt és vásárlót várnak a városi piacra

A nemrégiben benyújtott pályázat megvalósulása eredményeként a jövő évben elindulhat a hevesi piactér és a vásárcsarnok fejlesztése is, a kerékpárút-építés, rendelők energetikai felújítása, a Halász-kúria renoválásán túl.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban tervezett rehabilitációról közölték: a fejlesztés során kiszélesítik a belső utat; akadálymentes mosdókat és parkolókat alakítanak ki; több lesz a parkolóhely, illetve tizennégy napelemes lámpa biztosítja majd a reggeli órákban a fedetlen rész használatát.

A meglévő ivókút felújításán túl két új ivókutat építenek ki és tizenegy hulladékgyűjtő edényt helyeznek el a területen. A tervek szerint a leromlott kerítésrendszer, a meglévő burkolatok, szegélyek hibáinak kijavítása, cseréje is megtörténik.

Sveiczer Sándor szerint a piactér a most eltervezett fejlesztés révén a következőkben komfortosabbá, kulturáltabbá válik, ezáltal több eladó és termelő, valamint több vásárló használhatja majd azt. Az is előfordulhat, hogy a munkálatok után már nemcsak szerdán és szombaton lesz nagy piac, hanem a hét többi napján is. Ha a pályázat sikeres, a tényleges megvalósítás 2018-ban kezdődhet el.

 

Címkék#Heves

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!