Szilvásvárad

2017.08.15. 20:02

A múzeum kétharmada semmisült meg: helyreállítják

Önerőből építi újjá a tavasszal tönkrement szilvásváradi szabadtéri múzeumot az Egereredő Zrt.

T. B.

A kidőlt fák megsemmisítették a múzeum kétharmadát Fotó: T. B.

A Szalajka-völgyi filagóriák a bal oldalon teljesen tönkrementek, összesen a múzeum kétharmada semmisült meg az áprilisi hó súlyától kidőlt fák miatt.

- A fakitermelés nyereségét kell visszaforgatni közjóléti célokra, például a kisvasút működtetésére, veszteséges tevékenységekre, pénzt nem termelő dolgokra. A szabadtéri múzeumot is újra életre keltjük, ez több tízmillió forintba is kerülhet – mondta dr. Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója.

A kidőlt fák megsemmisítették a múzeum kétharmadát Fotó: T. B.

Kifejtette, elképzelhető, hogy lesz rendkívüli forrás a tavaszi időjárás miatti erdő-helyreállításra. Ilyenben eddig állami cégek nem részesülhettek, hiszen az európai unió tiltotta, állami támogatással egy állami erdészet például a piaci árnál jóval olcsóbban adhatná ugyanis a fát. Ilyen célokra, tehát nem profitorientált erdő-helyreállításra, turistaútra, vagy a szabadtéri múzeumra kaphatnak pénzt. A cég egyelőre úgy készül, saját erőből ruháznak be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!