HEVES MEGYE

2017.07.20. 20:37

Szigorúan szabályoznák, mi kerülhessen a fagyiba

A hatóságok úgy döntöttek, a következő szezontól szabályoznák a fagylalt összetételét.

Süli Kinga

Az árak és a mennyiség helyett kifizetődőbb a fagylalt minőségét nézni Fotó: Huszár Márk

Az elmúlt években megnőtt hazánkban a fagylaltozók száma, aminek akár örülhetnénk is, ha mindegyik új hely jó minőségű édességet árulna, azonban ez sajnos nem így van. Ezért az illetékes hatóságok úgy döntöttek, a következő szezontól szabályoznák a fagylalt összetételét, ezzel vennék elejét az olcsó, ám silány minőségű termékek elterjedésének.

Az új rendelet szabályozná, mennyi aromát és térfogatnövelőt tartalmazhatna a fagylalt, de az egyéb összetevők milyenségére és mennyiségére is szigorú szabályok vonatkoznának. Ezzel egyrészt el lehetne érni, hogy a fagylalt ára nagyjából egységes legyen, másrészt egészségesebbé válnának a termékek.

Marján Sándor, az egri Marján cukrászda tulajdonosa több évtizede dolgozik a szakmában, és úgy látja, az új szabályozás jót tehet a piacnak.

Az árak és a mennyiség helyett kifizetődőbb a fagylalt minőségét nézni Fotó: Huszár Márk

– Az elmúlt években valóban sok új fagyizó nyílt, és ennek csak egy előnye lett: kialakult egy igényes réteg, akik inkább fizetnek többet egy gombóc jó minőségű fagyiért, mint hogy a sokszor jóval olcsóbb, ámde vizezett, és gyakran porból készült hűsítőt fogyasszák. Én például egyedül rumaromát engedek meg, de azt is természetes alapanyagút, egyébként mindegyik fagyihoz valódi alapanyagot használok, sok gyümölcsöt, csokoládét és még sorolhatnám. Az igaz, hogy így időigényesebb és több munkát kíván az elkészítés, de ez kell ahhoz, hogy jó minőségű legyen a végtermék. Sokan azért készítenek porból fagylaltot, mert azzal nincs sok munka, csak beteszik a gépbe a hozzávalókkal, és kész. A minőségi fagyit ennél igényesebben kell elkészíteni – fejtette ki a szakember. Hozzátette: amikor fagylaltot veszünk, először is érdemes annak az árát megnézni, ha jócskán a piaci ár alatt van, az már gyanús lehet. Ezenfelül a termék színén és állagán is látszik, ha nem megfelelő minőségű.

– Ne az óriási adag, habos állagút válasszuk, hanem azt, ami tömör, látszik, hogy megfelelő alapanyagok vannak benne, de a termék színe is árulkodó lehet. Az ízek tekintetében pedig jellemző, hogy a gyengébb minőségű fagylaltoknak többnyire egységes „semmilyen” íze van, nehéz őket megkülönböztetni. Ráadásul ezek a fagylaltok ki tudja, milyen adalékanyagokat tartalmaznak… Úgy gondolom, akkor már érdemesebb a minőséget választani, amikor tényleg azt tartalmazza a termék, ami a nevében van.

Megkérdeztük: Mi alapján választ fagylaltot, és melyik a kedvence?

Csanádi Barbara: – Már kitapasztaltam, hogy mely helyeken a legjobb a fagylalt, és többnyire oda járok vissza. A gyümölcsös fagyik a nagy kedvenceim, és persze szeretem, ha jó nagy gombócot adnak. Az árakat is össze szoktam hasonlítani, de emellett a minőség is nagyon fontos. Hiába olcsó, ha nem ízlik, nem vásárolok az adott helyen többet.

Herczig János: – Számomra a minőség a legfontosabb, soha nem azt nézem, hol mekkora sor áll a bolt előtt, hanem, hogy milyen a fagylalt. A csoki és a citrom a kedvencem, de az új ízekre is nyitott vagyok. Megvannak a jól bejáratott helyeim, de ha új városba megyek, szeretek több fagylaltozót is letesztelni, vagy megkérdezem a helyieket, hol a legjobb a fagyi.

Herczig Jánosné Éva: –Otthon, és fagylaltozóban is szeretek enni, bár utóbbi mégiscsak hangulatosabb. Ha meleg van, akkor a gyümölcsös, savanykásabb ízeket szeretem, ha hűvösebb, akkor pedig az édes fagylaltokat. Az árakat nem szoktam nézni, inkább a minőséget, szívesen adok érte többet, ha tudom, hogy megfelelő alapanyagokból készült a fagyi.

Süli Kinga

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!