Kánikula

2022.08.06. 14:33

A 40 fok sem csoda - hatalmas a hőség Heves megyében is

Az előrejelzések szerint 35 fokon tetőzik a hőmérséklet szombaton, azonban volt, ahol 40 Celsius-fokig kúszott a hőmérő higanyszála.

HEOL

A 9. emeleti panellakás erkélyén 40 fok fölé is ment a hőmérő

Forrás: heol.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ígér némi felfrissült, de addig ki kell bírni a forróságot, ami igencsak megviseli a szervezetet is, ezért az országos tisztifőorvos harmadfokú riasztást rendelt el szombat éjfélig. Ezen nem is nagyon lehet csodálkozni, hiszen több helyen nagyon magas hőmérsékleteket mértünk.

Egy egri panel 3.  emeleti erkélyén szombaton délután 2-kor közel 40 fok volt mérhető.

Forrás: heol.hu

Gyöngyösön se jobb a helyzet, ott az utcán is 40 fokot mérnek a hőmérők. 

Forrás: heol.hu

 

Árnyéban is nehezen bírni, a gyöngyösi Vértanú utcában sem ment 30 fok alá.

Forrás: heol.hu

A kocsikban pedig már-már elviselhetetlen a forróság, ott közel 50 fok is lehet, mint ebben a Feldebrőn álló autóban.

Forrás: heol.hu

Szombaton délután azonban várható némi felfrissülés. 

Nálatok mi a helyzet? Hogyan viselitek a meleget? Várjuk a beszámolókat a [email protected]

A rosszullétek elkerülése érdekében

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

  • Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.
  • A kánikula idején - kiemelten 11-15 óra között - tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel!
  • A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem.
  • A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe!
  • Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.
  • A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek. Idén nyáron már 3660 tűz keletkezett a szabadban. A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet! Továbbra is tilos tarlót égetni, és mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában