Időjárás

2022.12.16. 07:26

Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést Heves megyére

Megyénkre citromsárga, az az egyes fokozatú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken reggel hat óra körül.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Útinform december 16-i tájékoztatása alapján a Dunántúlon a nyugati és a déli megyékben, a Duna vonalában és attól keletre sokfelé esik, illetve szemerkél az eső. Elszórtan ködös-párás a levegő. A gyorsforgalmi, valamint a fő- és mellékutak burkolata szinte mindenhol vizes-nedves, illetve a kiszórt sótól sónedves. A látási viszonyok általában jók, elszórtan párás a levegő. A hőmérséklet mínusz egy és plusz hat fok között változik. Ónos eső esetén az utak sózása hatástalan, a burkolatok síkosságát csak azt követően lehet csökkenteni, ha az eső már elállt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki ónos eső miatt Heves megyére is. Mint írják, napközben a kiterjedt csapadékzóna északkelet felé elhagyja az országot, ugyanakkor a késő délutáni, esti óráktól főként az Észak-Dunántúlon ismét lehet átmeneti ónos eső (a beáramló hideg levegő gyorsabban terjedhet az alacsonyabb légrétegekben), majd egyre inkább havas esőbe, hóba válthat a csapadék. A nap folyamán főként a déli és keleti megyékben labilizálódik a légkör, ezáltal leginkább arrafelé számottevő esély nyílik a záporok mellett zivatarok kialakulására is.

Felhívják a figyelmet, hogy az ország nagyobb részén még meleg fronthatás várható, de északnyugat felől megkezdődik a hideg levegő beáramlása, így az ott élőknél már inkább hidegfronti panaszok jelentkezhetnek. Sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!