A víz az úr

2023.01.18. 12:24

Árhullám vonul le a Tarnán, másodfokú a készültség

Megyeszerte sok csapadék hullott az elmúlt huszonnégy órában, a Tarnán egy víztározó megnyitása miatt árhullám vonul le.

T. B.

Forrás: Beküldött fotó

Az elmúlt napokban hullott csapadékot sok helyen nem tudja befogadni a talaj, így egyre több helyen alakulnak ki vízfolyások és a patakok, folyók vízhozama is megnőtt. A Mátra vízgyűjtő területeiről, de főleg a parádi Ilona-völgy felől az esőzések hatására nagyobb mennyiségű csapadék folyik át a Tarna recski szakaszán is. A tegnapi napon a köszörű völgyi víztározó megnyitásával vízszint emelkedést tapasztaltak, ami elzárás után hatvan centimétert apadt. Recsken is folyamatosan figyelik a vízszintet - tájékoztatta a lakosságot Nagy Sándor polgármester. A községben egyébként kedden 34 milliméter csapadék hullott, ehhez szerdán még tíz milliméternyi érkezett. Megyeszerte egyébként 15-20 milliméter eső, vagy hó esett, Pétervásárán 28, Atkáron 34, Bánkúton 32 milliméter csapadék hullott 24 óra alatt, sok szántóföldön megjelentek a belvízfoltok.

A Tarnán már szinte végig másodfokú az árvízvédelmi készültség, az Országos Vízügyi Igazgatóság szerint Verpelétnél 276 centiméter a vízállás, az alsóbb szakaszon, Tarnaméránál 305, Tarnaörsnél 267 centiméter, ami szintén magasnak számít. A folyó vízhozama szerdán reggel csökkenésnek indult, de a következő napokban lesz még utánpótlása a csapadéknak.

A Zagyván nincs készültség, Apcon és Hatvanban sem közelíti meg a vízállás az első fokú készültség szintjét sem, a következő napokra pedig apadást jeleznek előre. Hatvan alsó vízmércénél 221 centiméter a vízállás, erre 24 óra alatt 75 centiről emelkedett meg, egy nap alatt tízszeresére nőtt a vízhozam.

(Képünk illusztráció.)

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában