Gyöngyös, Debrecen

2019.02.20. 17:27

15 és 18 évet kaptak a Kiarát halálra éheztető szülők

Különös kegyetlenséggel és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt az Egri Törvényszék tavalyelőtt szeptemberben ítélte el első fokon a Gyöngyösön 2016 májusában elhunyt másfél éves kislány szüleit. Szerdán a Debreceni Ítélőtáblán kihirdették a másodfokú határozatot is, ami immár jogerős.

Szalay Zoltán

Az elsőfokú egri tárgyaláson a vádlottak padja előtt a szülők

Fotó: Ládi László

A Debreceni Ítélőtábla szerdai tárgyalásán másodfokon helybenhagyta az Egri Törvényszék döntését, így 15 és 18 évet kaptak a szülők – tájékoztatta a Heolt Berényiné Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtószóvivője.

A törvényszék 2017 szeptemberében az anyát, mint elsőrendű vádlottat különös kegyetlenséggel és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt 18 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés-büntetéssel sújtotta, mellékbüntetésül eltiltotta őt tíz esztendőre a közügyek gyakorlásától. Az apát, a másodrendű terhelt K. Gusztávot különös kegyetlenséggel és tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettéért marasztalta az elsőfokú bíróság. Az ő büntetése 15 év fegyház, a mellékbüntetése tíz esztendei közügyektől eltiltás. Az törvényszék azt is kimondta határozatában, hogy a vádlottak a szabadságvesztésből legkorábban annak kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

A verdikttel szemben a vádhatóság képviselője az apa terhére a szankció súlyosításáért jelentett be fellebbezést. Az anya és a védője jogorvoslati kérelmükben a büntetés enyhítését kérte.

Az ítélőtábla azonban megalapozottnak találta a törvényszéki döntést, s azt szerdán másodfokon helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Amint lapunkon már megírtuk, a törvényszék történeti tényállásként állapította meg, hogy a vádlottak, J. Médea és K. Gusztáv 2012-től élettársakként éltek gyöngyösi albérletükben két közös kiskorú lánygyermekükkel. Már a 2014 novemberében született második gyermekük, Kiara Jerne születése előtt is visszautasították a védőnői ellátást. Nem működtek együtt a gyermekjóléti központtal, mert úgy ítélték meg, hogy a védőnői tevékenység a család szükségtelen zaklatásával jár. Kizárólag a gyermekorvossal álltak kapcsolatban, ám 2015 júliusát követően már a lányukat sem vitték el a kötelező gyermekorvosi vizsgálatokra, további oltásokat sem adattak be neki. A gyermek súlyának adatait is az anya telefonon diktálta be 2015 októberéig a doktornak.

Az elsőfokú egri tárgyaláson a vádlottak padja előtt a szülők Fotó: Ládi László

Az indoklás azt is tartalmazza, hogy a szülők 2015 júliusa után a Kiara megfelelő tartására, gondozására, táplálására vonatkozó törvényi kötelezettségüket elmulasztották. Az általuk észlelt folyamatos és jelentős súlycsökkenés ellenére őt nem táplálták kellően, nem vitték orvoshoz. Mulasztásuk miatt a súlyos és tartós alultáplálás, kiszáradás nyomán keringési, légzési elégtelenség alakult ki a picinél. Emiatt az akkor már több hónapja éhező gyermek az átlagosat lényegesen meghaladó szenvedések között 2016 májusában az otthonában meghalt. A gyermek súlya ekkor 3410 gramm volt, ami a halála időpontjában a legalacsonyabb elvárható 8850 gramm testtömeg felét sem érte el. A kislány halálát a súlyos szintű kiszáradás és alultáplálás kapcsán kialakult keringési, légzési rendellenesség okozta a szakvélemények szerint.

A gondoskodás a gyerekekről közös felelősség

Az ítélőtábla három igazságügyi orvos- és öt elmeorvos szakértőt hallgatott meg. Az előbbiek azt vizsgálták, mi és miért okozta a kislány halálát. Megállapították: azt nem fulladás idézte elő. Az utóbbiak az anya személyiségét, elmeállapotát elemezték. Arra a következtetésre jutottak, hogy nem elmebeteg, hanem személyiségzavara van, de ez nem korlátozza a belátási képességét.

Az anya azt vallotta: párjával nem követték el a bűntényt, abban felelősek, hogy nem vitték orvoshoz a kicsit. A legjobb szándékkal viseltettek a gyermekeik iránt, mindent megpróbáltak biztosítani nekik. Az apa arról beszélt, ő reggeltől estig dolgozott a család eltartása érdekében, s nem észlelt problémát Kiara körül. Az ítélőtábla szerint viszont a gyermekekről való gondoskodás mindkét szülő felelőssége és kötelessége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában