kál

2018.01.23. 10:06

Mérgezés egy családi házban: egy embert kórházba vittek

Rosszullét miatt riasztották Kálba a füzesabonyi tűzoltókat kedden délelőtt.

Heol

Egy lakó rosszulléte miatt riasztották a füzesabonyi hivatásos tűzoltókat egy Dobó utcai családi házhoz Kálban kedden délelőtt. Az egység műszeres mérései kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben – tájékoztatta a Heolt Nagy Csaba katasztrófavédelmi sajtószóvivő.

A mentők egy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállítottak, s megfigyelés alatt tartanak. Információink szerint a szén-monoxid jelenléte a család tüzelő- és fűtőberendezésére, egy kályhára vezethető vissza.

Korábban számoltunk be arról, hogy az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és sokan szereltek fel otthonukban a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt. Bár a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy gyakoribb a szén-monoxid-érzékelő használata, mégis történnek mérgezések és tragédiák a „csendes gyilkos” miatt. Arról, hogy mi vezethet e gáz jelenlétéhez és miként előzhetőek meg ezek a helyzetek a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölt egy terjedelmes anyagot weboldalán.

A szabálytalan kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-, fűtőberendezés meghibásodhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra. A rosszul bekötött eszköz nagy eséllyel gyakrabban elromlik, sűrűbben kell javíttatni és rövidebb idő alatt tönkremegy, így jóval több pénzbe is kerül. Mindez megelőzhető, ha a tervezést és a kivitelezést is szakemberre bízzuk. További részletek itt olvadhatóak.

Kezdőképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában