ítélet

2018.02.23. 13:57

Kegyetlen gyilkosság Kisnánán: 35 évet kapott az egyik elkövető

Mai ítéletében a Debreceni Ítélőtábla megváltoztatta a korábbi elsőfokú ítéletet a hat évvel ezelőtt történt kisnánai brutális gyilkosság ügyében.

Heol

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa pénteken megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. Mindhárom vádlott cselekményének minősítéséből elhagyta az az időskorú, védekezésre képtelen személy sérelmére való elkövetés minősítő körülményt, mert az elkövetés idején ez még nem szerepelt a büntető törtvénykönyvben. Ha pedig nincs ilyen minősítés a hatályos törvényben, akkor nem lehet figyelembe venni a büntetésnél sem. Ezért az ítélőtábla másodrendű vádlott cselekményét nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének, első és harmadrendű vádlott cselekményét nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettének minősítette. Megállapította, hogy másodrendű vádlott az életfogytig tartó szabadságvesztésből legkorábban 35 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélőtábla szerint ez elegendő a társadalom védelme érdekében. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét – tájékoztatta a heol.hu-t Berényiné Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője.

Mint ismert: az első fokon eljárt Egri Törvényszék 2017 júliusában nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt, mint bűnsegédeket, O. L. első rendű vádlottat 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra L. A. harmadrendű vádlottat 14 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. J. I. másodrendű vádlottat, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt. Az ítélet ellen az ügyész másodrendű vádlott terhére, tényleges életfogytiglan tartó szabadságvesztés kiszabása érdekében, elsőrendű vádlott enyhítésért másod- és harmadrendű vádlott felmentésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az anyagi nehézségekkel küzdő elsőrendű vádlott eltervezte, hogy az egyedül élő, 78 éves asszonyt kirabolja. Erről megállapodott a másod- és harmadrendű vádlottakkal. 2012 októberében a sértett kisnánai ingatlanához mentek. A lakásban a másodrendű vádlott a nála lévő botszerű tárggyal többször megütötte a sértett fejét, majd a földre került asszonyt megtaposta. Ezt követően a vádlottak a lakásban értékek után kutattak, és összesen 316 ezer forint értékű arany ékszert, illetve valamennyi készpénzt vittek el. A vádlottak az erősen vérző, haldokló sértettet a lakásban hagyták, és távoztak. A sértett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg.

Korábban írtuk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában