Egerfarmos

2018.09.03. 16:53

Lopáson túl még garázdaságért is felelhet a fiú

Az ügyészség vár azzal a döntéssel, hogy a bűntény elkövetésével megalapozottan gyanúsítottal szemben vádat emeljen-e a bíróság előtt, vagy ügyészi szakban megszüntesse ellene az eljárást.

Szalay Zoltán

Nem volt eredményes a vádelhalasztás azzal a fiatalkorúval szemben, aki a helyi sportpályán garázdálkodott két éve. Amint azt dr. Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője közölte a Heollal, a fiú focizás közben összeverekedett egy felnőtt társával, letörte egy facsemete egyik ágát. Ezután egy pad ülőrészét is szétverte.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség szerint a fiatalkorú tette alkalmas volt arra, hogy a jelenlévőkben megbotránkozást, riadalmat keltsen. A vádhatóság tavaly egy év négy hónapra elhalasztotta a vádemelést a terhelt ellen.

– Ám ez nem telt eredményesen – folytatta a szakember. –, hiszen a Hevesi Járási Ügyészség lopás vétségével megvádolta a fiatalembert. Ezért az egri ügyészség a vádemelés elhalasztásáról szóló határozatot hatályon kívül helyezte és a focipályán korábban elkövetett garázdaság vétsége miatt is vádiratot nyújtott be. Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság büntetővégzésben jóvátételi munkát írjon elő az elkövető számára, s rendelje el a pártfogó felügyeletét.

A sajtószóvivő elmondta, a korábban hatályos Büntetőeljárási Törvényben vádemelés elhalasztásaként szabályozott procedúrát az idén júliustól hatályos új törvény feltételes ügyészi felfüggesztés néven, de gyakorlatilag változatlan tartalommal fenntartotta. Ám az ezekről szóló ügyészi határozattal a büntetőeljárás még nem ér véget! Mindkét jogintézmény ugyanis függő jogi helyzetet eredményez.

Az e körben hozott határozat arról szól, hogy az ügyészség vár azzal a döntéssel, hogy a bűntény elkövetésével megalapozottan gyanúsítottal szemben vádat emeljen-e a bíróság előtt, vagy ügyészi szakban megszüntesse ellene az eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában