hatvan

2018.10.18. 16:28

Hatvani bűzhelyzet: tiltakozó aláírásokat nyújtott be a polgármester

A Hatvan közelében tapasztalható bűzös légszennyezés ellen tiltakozó több ezer aláírást juttatott el a csütörtöki napon Hatvan város polgármestere a Heves Megyei Főügyészségre.

HEOL

Horváth Richárd leadja az aláírásokat Fotó: Albert Péter

A Hatvan térségében időszakosan terjengő bűz kapcsán a Heves megyei Kormányhivatal illetékes környezetvédelmi szakhatóságánál közigazgatási eljárás van folyamatban. Ezzel párhuzamosan a Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága hivatalból vizsgálja egy esetleges közérdekű kereset benyújtásának a lehetőségét is a légszennyezés megszüntetése érdekében – tájékoztatta portálunkat csütörtökön a Heves Megyei Főügyészség sajtóosztálya.

Mint közleményükben írják, a keresetindítás, és ezáltal a bírósági eljárás kezdeményezésének feltétele ugyanakkor a bűz forrásának és kibocsájtójának beazonosítása, ami a közigazgatási szakhatóság feladata. Ezek ismeretében kerülhet majd csak az ügyészség abba a helyzetbe, hogy a közérdek súlyos sérelmének igazolása céljából egy esetleges per során felhasználja azt a 8139 aláírást, amit a hatvani lakosok képviseletében eljáró polgármester ma délelőtt személyesen adott át a főügyészségen.

Amint arról már korábban is írtunk, a bűzszennyezés miatt indult közigazgatási eljárással párhuzamosan, a Hatvani Rendőrkapitányságon a Hatvan és Lőrinci települések közigazgatási határán tapasztalhat iszapos talajszennyezés kapcsán környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás keretében nyomozás is folyik, melyet a Hatvani Járási Ügyészség rendelt el, miután értesült a természeti környezetet veszélyeztető helyzet kialakulásáról.

Horváth Richárd leadja az aláírásokat Fotó: Albert Péter

A nyomozás felderítési szakban van, melyben – a közelmúltban hatályba lépett új Be. előírásaira figyelemmel – a rendőrség önállóan tesz lépéseket a szükséges bizonyítékok beszerzése és biztosítása, valamint a lehetséges gyanúsítottak beazonosítása érdekében.

Hozzáteszik, hogy a járási ügyészség a hatályos eljárási törvény rendelkezései szerint csak a felderített elkövetők rendőrség általi kihallgatását követően veheti majd át a nyomozás irányítását. A Heves Megyei Főügyészség Büntetőjogi és Közjogi Szakága addig is folyamatosan kapcsolatot tart és együttműködik egymással annak érdekében, hogy a Hatvanban és a város környékén lakókat joggal irritáló állapotok mihamarabb megszűnjenek azt követően, hogy az eljárásra jelenlegó illetékes hatóságok az előttük folyamatban lévő eljárásokat lezárják.

Címkék#bűz#hatvan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában