elővigyázatosság

2019.12.23. 16:14

Unokázós csalók miatt érkeztek bejelentések megyénk rendőreihez

Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére úgynevezett unokázós csalókkal kapcsolatban.

Heol

Az ilyen esetekben a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért – számolt be portálunknak Lázár Levente rendőrségi sajtóreferens.

A rendőrség tanácsai az ilyen csalások megelőzésére:

-Ellenőrizze a hívás tartalmát!

-Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, hogy valóban az Ön hozzátartozójáról van-e szó!

-Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó!

-Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

-Ne adja meg adatait ismeretleneknek!

-Ne feledje, ha bajba került azonnal értesítse a rendőrséget!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában