Betelt a pohár: a parádiaknak és a sasváriaknak is elegük lett a száguldozókból

A Mátrában minden tavasszal felmerül a gond, miként lehetne megfékezni a szabadba kirajzó motorosokat. Parádon és Parádsasváron húsvétkor ismét betelt a pohár. Azt kérdezik, a kétkerekűekkel közlekedőkre nem vonatkoznak a szabályok? Ők vajon miért nem maradnak otthon?

Barta Katalin

Ha tavasz, akkor megjelennek a száguldó motorosok a Mátrában. A legutóbb április 10-én történt baleset Parád és Parádsasvár között, ahol egy motorkerékpáros szarvassal ütközött. A helyszínen azonnal megjelentek a mentő és rendőrség szakemberei. A jármű vezetőjének a lába tört, a szarvas kimúlt, a motor totálkáros lett.

Mudriczki József, Parád polgármestere az elmúlt hetekben már a saját facebook-oldalán is felszólította a motorral közlekedőket, hogy tartsák be a szabályokat és maradjanak otthon. Kérése azonban nem mindenkihez jutott el, mivel a húsvéti ünnepek alatt újra felbukkantak a kétkerekű gépek kedvelői és csapatostul rohangáltak a környéken, annak ellenére, hogy a rendőrök többször is figyelmeztették őket, menjenek haza.

A Parádsasváron élőknek is elegük van a száguldozókból. Holló Henrik polgármester azt mondja, az elmúlt években szinte minden létező hatósághoz eljuttatták a kérésüket, hogy valaki fékezze meg őket, mivel óriási zajjal jár a megjelenésük, s a lakosság torkig van velük. Érdemben azonban nem történt változás.

– A faluban sok idős ember él, és a hétvégeken megérkeznek az üdülőtulajdonosok is, akik kifejezetten a csendért és a tiszta levegőért vásároltak itt ingatlant. Elegünk van a motorozókból! – közli a községvezető.

Legutóbb egy parádsasvári lakos fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához írásos panasszal, amelyet eljuttatott a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjéhez, s a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez is. Közérdekű bejelentése a 24-es főút motoros túlkapásairól, a főút jogellenes használatáról szól.

Levelében a következőket írja: „Magyarországon a koronavírus miatt rendkívüli helyzet állt elő, a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletben foglaltak valamennyiünk számára különös odafigyelést és fegyelmezettséget igényelnek. Ennek ellenére a 24-es főúton a Parád-Mátraháza útszakaszt egyes motorosok még ebben az időszakban is hétvégente rendszeresen versenypályának használják. Konkrétan a parádsasvári elágazás melletti parkolóban tömegesen gyülekeznek és a Parádsasvár-Mátraháza útvonalon, reggeltől sötétedésig, oda-vissza, sebességhatárt átlépve, közlekedést veszélyeztetve száguldoznak. Megjegyezném azt is, hogy a kijárási korlátozás ideje alatt a környéken az emberek nagyon fegyelmezetten betartják a szabályokat, otthonaikban, kertjeikben maradnak. Ebben a helyzetben különösen irritáló a motorosok viselkedése, egyrészt mert sokan panaszkodnak az elviselhetetlen zajra, másrészt azért, mert méltatlankodnak amiatt, hogy a kijárási korlátozást nem tartják be. Tudtommal a kormányrendelet egyik pontja sem igazolja a reggeltől estig tartó száguldozást. Rájuk nem érvényes a Maradj otthon?” – kérdezi a levélíró, majd így folytatja:

„Tisztában vagyok azzal, hogy valamennyi hatóság terhei a koronavírus miatti helyzet folytán megnövekedtek. Meggyőződésem ugyanakkor az is, hogy megfelelő hatósági intézkedések hiányában azok a motorosok, akik versenypályának tekintik a közutat, és még a jelenlegi helyzetben sem tanúsítanak önmérsékletet – és tartják be a jogszabályokat –, a koronavírus-járvány elmúltával sem fogják másként használni a közutat. Valószínűsíthető az is, hogy a járvány elmúltával a helyzet – zajterhelés, balesetveszélyes úthasználat – romlani fog. Kérem mielőbbi hathatós intézkedésüket!” – zárja mondandóját.

A rendőrség ellenőriz és szankcionál

A rendőrök, köztük a gépkocsizó és motoros járőrök, eseti jelleggel a szomszédos megyék munkatársait is bevonva, a tavaszi időjárás beköszöntével rendszeresen ellenőriznek a motoros közlekedés szempontjából frekventált utakon – közölte kérdéseinkre Soltész Bálint megyei rendőrségi sajtószóvivő.

Hozzátette: ebbe beletartozik a 24-es főút mátrai szakasza is. Kiemelt feladatuk a szabálysértők azonnali kiszűrése, a közlekedésbiztonság növelése, a balesetek megelőzése a megye közútjain. Munkatársaink odafigyelnek a közúton közlekedő motorosokra, hogy rendeltetésszerűen használják a kötelezően előírt védőeszközöket, tartsák be a rájuk vonatkozó KRESZ-rendelkezéseket, különösen a sebességhatárokat és az előzési szabályokat.

Kiemelt figyelmet fordítanak továbbá az ittas járművezetők, valamint a jelenlegi járványügyi helyzetben a cél nélküli élménymotorozók kiszűrésére is. Azokat, akik megszegik a március 27-i kormányrendelet szabályait, a rendőrök figyelmeztethetik, valamint velük szemben helyszíni bírságot szabhatnak ki, és szabálysértési feljelentést tehetnek. Felhívjuk mindenki figyelmét a kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok betartására!

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában