Csendes gyilkos

2020.05.20. 10:47

Helyesen jeleztek az érzékelők a Heves megyei ingatlanokban kedden

A balesetek általában a készülékek rossz, engedély nélküli telepítése vagy a szellőzés hiánya, esetleg a karbantartás elmaradása miatt következnek be

Heol

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Andrey_Popov

Délelőtt Egerben egy Hontalan és egy Széchenyi úti ingatlanban, délután pedig egy hatvani lakásban jeleztek a szén-monoxid-vészjelzők. A tűzoltók mindhárom esetben kimutatták a csendes gyilkosnak is nevezett veszélyes szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakemberei két kazánt és egy fali vízmelegítőt kizártak a rendszerből, azok használatát felülvizsgálatig megtiltották – tájékoztatta portálunkat Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Nagy Csaba azt is hozzátette, hogy szerencsére az érzékelők időben jelezték, hogy veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezett a levegőben, így az ingatlanban tartózkodóknak elég idejük volt arra, hogy kiszellőztessenek vagy elhagyják a helyiséget, az esetek során a lakók nem szenvedtek szén-monoxid-mérgezést.

A szóvivő tájékoztatott, hogy a balesetek általában a készülékek rossz, engedély nélküli telepítése vagy a szellőzés hiánya, esetleg a karbantartás elmaradása miatt következnek be. Azok a készülékek jelenthetnek veszélyt, amelyek a szoba, konyha, vagy fürdőszoba levegőjét használják az égéshez. A nyílt égésterű vízmelegítő nagyon hamar elhasználja egy kis szobakonyha, vagy kisebb fürdőszoba levegőjét, egy nem megfelelően szellőző helyiségben hosszabb időt eltöltve az életünket is veszélyeztethetjük.

Ajánlókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában