biztonságos közlekedés

2020.05.14. 18:04

Zebra terv: a gyalogosokra is odafigyelnek az egyenruhások Egerben

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság május 12. és 14. között hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű baleset-megelőzési akciót , melyhez Heves megye is csatlakozott, hiszen a megyében is előfordultak olyan közlekedési balesetek, amikor gyalogos-átkelőhelyen járókelők szenvedtek sérüléseket.

Heol

Az ellenőrzés során az egyenruhások a megye teljes területén, főként a városokban kijelölt gyalogos-átkelőhelyek közelében tanúsított jogkövető magatartás betartására hívták fel figyelmet, hogy mielőtt az úttestre lépnek győződjenek meg annak veszélytelenségéről, soha ne kelljenek át az úttesten úgy, hogy közben valamilyen általuk használt technikai eszköz elvonná figyelmüket a biztonságos átkelésről, például az okostelefonok, és a fülhallgatók. A rendőrök elsődleges célja a segítő szándékú figyelemfelhívás, és a közlekedési szabályok érvényre juttatása volt – számolt be a Heolnak Lázár Levente rendőrségi sajtóreferens.

Fotó: Police.hu

A gyalogosok – a kerékpárosok mellett – a közúti közlekedés legvédtelenebb, legsérülékenyebb résztvevői, amely indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. Az a tapasztalat, hogy a gyalogosok elsőbbségére vonatkozó szabályokat viszonylag kevés járművezető tartja be. Előfordul, hogy a közútra történő bekanyarodás során nem biztosítanak elsőbbséget az úttesten áthaladó gyalogosok részére, vagy párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt a gyalogosok átkelése miatt megálló jármű mellett a gépkocsival szabálytalanul elhaladnak. Ezek a szabályszegések mind kiemelt baleseti kockázatot jelentenek.

A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a városok belterületi csomópontjainál, a bevásárlóközpontok, autóbuszpályaudvar környezetében, illetve a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában