Balesetek

2020.07.07. 07:00

Csökkent a halálos balesetek száma Heves megyében

Igyekeztek fegyelmezetten, felkészülten, együttműködő, segítő intézkedésekkel ellátni feladataikat rendőreink – emelte ki Czinege László r. dandártábornok, megyei főkapitány a tavalyi tevékenységükről szóló beszámolójában, amelyet legutóbbi ülésén fogadott el a Heves Megyei Közgyűlés. E munka részleteiről számolunk be.

Sike Sándor

A legutóbbi ülésén ismerte meg, s hagyta jóvá a rendőrség beszámolóját a megye közgyűlése. Az anyagból kiderült: szűkebb hazánk rendőrei az állandó vagy visszatérő jelenlétet biztosító szolgálatszervezéssel és aktív prevencióval jelentősen hozzájárultak a közterületen elkövetett, kiemelten kezelt jogsértések visszaszorításához.

Csökkentették a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények számát is. Az eredményeikben egyebek közt a települések önkormányzatainak, a rendvédelmi feladatokat ellátó egyéb szervezeteknek és a helybeli lakosságnak is nagy szerepe van.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HMRFK) vezetője a napirendhez fűzött szóbeli kiegészítésében is hangsúlyozta, igyekeztek az utóbbi évtized jellemző tendenciáit bemutatni a beszámolóban. Így például követték a regisztrált bűntények statisztikáinak alakulását.

A megye területén a rendőri eljárásban nyilvántartott bűncselekmények aránya az elmúlt tíz évben csökken. E téren a 2010-es adatokhoz képest 54,5 százalékos a visszaesés, 2018-hoz viszonyítva pedig 24,6 százalékos a mérséklődés. A tavalyi bűncselekményszám az elmúlt évtized legalacsonyabb értékének számít. Ehhez az eredményhez a főkapitány szerint a fokozott közterületi rendőri jelenlét, a térfigyelő rendszerek egyre szélesebb körű alkalmazása s a polgárőrség megelőző munkája is hozzájárult.

A polgárok szubjektív biztonságérzetét alapvetően befolyásolják a közterületen elkövetett bűntények. Ezek tavaly az összes jogsértés több mint negyedét, 26,7 százalékot tettek ki megyénkben. Tíz évre vetítve az adatokat e téren is pozitív változás tapasztalható. A múlt esztendőben a 2010-es adathoz viszonyítva 56 százalékos a mérséklődés. Tavaly pedig a 2018-as 1410-ről 1282-re apadt az esetek száma, ez 9,1 százalékos csökkenésnek számít.

A bűnügyi fertőzöttség egyik mutatója a százezer lakosra vetített bűnözési arány, illetve annak változása. A főkapitányi összegzés szerint a regisztrált bűncselekmények abszolút számának csökkenésével ez a mérték is kisebb lett. Míg Hevesben 2018-ban 2153 ilyen eset jutott százezer lakosra, tavaly már csak 1630, ami így 24,3 százalékos mínuszt jelent.

A nyomozáseredményességi mutatókban is javulás tapasztalható az elmúlt évtizedben. Az összes bűntényt tekintve a két évvel ezelőtti 65 százalékról tavaly 67 százalékra nőtt az arány, míg a kiemelten kezelt törvénysértő tettek esetében ez az adat 48,2-ről 54,9 százalékra emelkedett. Ha az utóbbi évtizedet tekintjük át, kiderül, tavaly volt a legmagasabb e két mutató. Romlott viszont a közlekedési bűncselekményeknél a nyomozás eredményessége: a 2018-ban mért 96 százalékról 94,7 százalékra.

Több volt a súlyos sérült az utakon

A HMRFK kiemelt feladatai közé tartozik a közlekedésbiztonsági helyzet javítása. Mérhető eredményt mutathattak fel a halálos kimenetelű közlekedési balesetek, valamint a gyalogosokat és kerékpárosokat érintő balesetek számának visszaszorításánál a célkitűzések szellemében.

Ennek megfelelően a rendőr-főkapitányság illetékességi területén tavaly az előző évhez viszonyítva a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma 2,7 százalékkal, 564-ről 549-re mérséklődött – állapítja meg az előterjesztés.

A csökkenő tendencia a halálos és a könnyű sérüléssel járó balesetek számában mutatkozott meg, a súlyos sérüléses esetekből viszont 13,9 százalékkal több volt. A halállal végződő közlekedési balesetek száma 22,7 százalékkal, a könnyű sérüléssel járóké 7,9 százalékkal volt kevesebb tavaly.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában