felhívás

2020.07.07. 17:10

Idén több mint 20 alkalommal mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét Heves megyében

A szén-monoxid-mérgezés nyáron is létező veszély – hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Heol

Érdemes jó szén-monoxid-mérőt a lehető legjobb helyre felszerelni Illusztráció Fotó: Shutterstock

Sokan csak a fűtési szezonhoz kötik a szén-monoxid szivárgással összefüggésbe hozható baleseteket, holott sok háztartásban gázüzemű fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget – számol be a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint írják, fontos, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

Nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség befolyásolhatja a kéményhuzathatását. Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, ami gyengíti a kémény huzathatását. Visszaáramláshoz vezethet továbbá a karbantartatlan gázkészülék, illetve azon háztartási eszközök, amelyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Ilyenek a konyhai szagelszívók, a ventillátorok és a klímaberendezések is. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel egyidejűleg használni. A tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai.

Mint megtudtuk: Heves megyében az idei évben a tűzoltók huszonegy alkalommal mutatták ki a veszélyes gáz jelenlétét ingatlanokban. Vámosgyörkön egy ember szén-monoxid-mérgezést szenvedett, őt a mentők megfigyelésre kórházba szállították. Számos esetben akár életet is mentett a felszerelt szén-monoxid-vészjelző, hiszen időben jelezte az ingatlan lakóinak, mikor veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezett a lakásban, így elég idejük volt elhagyni lakhelyüket és értesíteni a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.

Három egyszerű módszerrel megelőzhetőek a tragédiák:

  • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.
  • A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni.
  • Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik.
  • További információk ITT olvashatóak.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában