segítség

2020.12.21. 17:02

Hevesi családoknak adományoztak füst- és szén-monoxid-érzékelőket a katasztrófavédők

Szén-monoxid-vészjelzőket és füstérzékelőket adományozott a katasztrófavédelem harmincnyolc családnak Heves megyében 2020. év végén.

Heol

A készülékeket az Országos Tűzmegelőzési Bizottság szerezte be, a testület jóvoltából már évek óta hagyomány, hogy a megyei katasztrófavédelem szakemberei kapcsolatba lépnek rászoruló családokkal, és kézzelfogható segítségként füstjelzőket vagy szén-monoxid-érzékelőket adnak át nekik, továbbá azok felszereléséhez is segítséget nyújtanak a katasztrófavédelem munkatársai – számolt be a Heves Megyei Katasztrófavadélem.

Mint írják: a készülékek elosztásakor a rászoruló családok szociális helyzetét, a veszélyeztetettséget és a családtagok számát vették figyelembe. Az életmentő érzékelő eszközök adományozásával a katasztrófavédelem célja az, hogy erősítse az emberekben annak fontosságát, hogy aktívan részt vegyenek saját biztonságuk megteremtésében, hogy felhívjuk a figyelmet a lakástüzek és az abból eredő sérülések megelőzésére, a biztonságos fűtésre, a tűzvédelmi szabályok betartására, és arra ösztönözzük a lakosságot, hogy minél többen helyezzenek el otthonukban füstérzékelőt, hiszen ezek a kis készülékek akár életet is menthetnek.

Heves megyében az idei évben 14-en sérültek meg lakástűzben, 3 ember vesztette életét, továbbá 44 esetben avatkoztak be megyénk tűzoltói szén-monoxid-szivárgással kapcsolatos eseteknél. A tüzek keletkezési okainak majdnem fele a helytelen fűtésre, a rossz fűtőeszközökre, vagy a kémények nem megfelelő állapotára vezethető vissza.

Fotó: Hevesi MKI

A legtöbbször figyelmetlenségből és valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenységből eredő balesetek kis odafigyeléssel megelőzhetők. A fűtés és a sütés-főzés, az elektromos eredetű tüzek, és a dohányzás is többször okoz lakástüzet. Tűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, nem alakult ki nagyobb tűz, nem történt tragédia, hiszen a lángokat már kialakulásukkor sikerült megfékezni.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés, mint például a vízmelegítő, a kazán, a bojler, a konvektor, a kályha, cserépkályha, kandalló a megfelelő szellőzés hiánya miatt elhasználja a helyiségben lévő oxigént. A szükséges levegő-utánpótlás nélkül ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Ezért nagyon fontos, hogy évente ellenőriztessük a fűtőberendezést, éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, figyeljünk a levegő-utánpótlásra és feltétlen használjunk szén-monoxid-érzékelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában