ittas vezetők

2021.01.18. 20:00

414 esetben indult ittas sofőrök ellen büntetőeljárás tavaly megyénkben

Még mindig nagy a zéró tolerancia ellenére is sajnos azoknak a száma, akik úgy ülnek járműveik volánja mögé, vagy motorra, biciklire, hogy előtte alkoholos italokat iszogattak. Nem csoda, hogy balesetek részesei lesznek. A napokban három ilyen ügyben is vádat emelt a vádhatóság.

Szalay Zoltán

Egy negyvenhat esztendeje hatályban lévő jogszabály, egy 1975 februárjában született, a Közlekedési- és Postaügyi, valamint a Belügyminisztérium által kiadott rendelet szabályozza a közúti közlekedés rendjét. Ezt ismeri Magyarországon mindenki rövidített nevén, mint KRESZ-t. A jogforrás az első bekezdésének c) pontjában akképpen rendelkezik, hogy járművet csak az vezethet, akinek nincs a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Ugyanennek a 25. szakasz első bekezdésében az szerepel, hogy a járművekkel a forgalmi, az időjárási és a látási, továbbá – különös figyelemmel az út vonalvezetésére, az útburkolat minőségére és állapotára – az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni. Mindemellett jól kell ismerni az adott autó, motorkerékpár és bicikli sajátosságait, s ügyelni kell az utasokra és a rakományra is.

Minderről elöljáróban a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta a Heolt. Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész a következőkre is felhívta közleményében a figyelmet:

– Az alkoholtartalmú ital fogyasztásával kapcsolatos szabály megszegése jellemzően büntető eljárást von maga után, mégpedig az ittasság fokához mérten. Az ilyen okból indított büntetőeljárásban súlyosító körülmény lehet az, ha az ittas járművezető másoknak kárt okoz. Ugyanakkor nem számít enyhítő körülménynek az az eset megítélésénél az, hogy adott esetben a saját autójának, motorjának az összetörésével ő maga is kárt szenvedett.

A kommunikációs szakember három olyan büntetőjogi procedúrát említett, amelyekben a KRESZ előírásait megsértőknek bíróság előtt kell majd felelniük.

Az első történet arról szól, hogy az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 40 esztendős hevesaranyosi férfival szemben, aki még két éve, január 26-án délután vett részt mámorosan a közúti forgalomban gépjárművével Egerbakta és Eger között. Ittasságából eredően nem az útvonalvezetésének megfelelően kormányozta a kocsiját, emiatt azzal a vádlott egy enyhe balra ívelésű kanyarban megcsúszott, a személyautójával lehajtott az úttestről és előbb egy távközlési oszlopnak, majd pedig egy út menti telephely falának ütközött.

Egy másik vádirat szerint a 39 éves vádlott tavaly május 9-én késő este autózott közepes fokban ittas állapotban Mátraderecske felől Mátraballa irányába, amikor a töredezett, egyenletlen, hullámos és emelkedő úton nem tudta az úton tartani a kocsiját, az út melletti árokba hajtott és ott nekiment egy vadveszélyt jelző táblának, amit kidöntött.

Egy további, nemrég benyújtott vádirat szerint egy 35. életévében járó anarcsi férfi múlt év május 26-án délután Szihalom belterületén vezetett ittasan. Egy egyenes útszakaszon előzni próbált, de a manőver nem sikerült, így letért az aszfaltról, felkapott az útpadkára, kicsit kacsázott, majd végül a falu vasútállomása melletti fény- és félsorompónak ütközött, ahol megállt.

Megyénkben egyébként a Belügyminisztérium hivatalos adatai szerint 2019-ben járművezetés ittas állapotban bűncselekmény címén 346, míg tavaly 414 esetben indult büntetőeljárás.

Indítvány a járművezetéstől eltiltás is

Dr. Konkoly Thege László a tájékoztatójában megemlített ügyek vádiratát ismertetve azt is közölte, hogy az ügyészség mindhárom esetben ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja az elkövetőket. Emellett a sorompó megrongálása miatt még közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt is vádat emelt a Szihalom belterületén ugyancsak pityókásan balesetet előidéző járművezetővel szemben. A szakember azt is hozzáfűzte, hogy a bűntények esetében a súlyosító és enyhítő körülményekre egyaránt figyelemmel a vádhatóság két ügyben felfüggesztett szabadságvesztés-, egy alkalommal pedig pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, továbbá indítványozta még azt is, hogy a bíróság mellékbüntetésül mindhárom terheltet határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában