gázrobbanás

2021.01.12. 17:42

Összeírták a bajba került lakókat, figyeltek a betegekre a hős gyöngyösi polgárőrök

Január 6-án éjjel egy órakor kapták a riasztást a polgárőrök, hogy azonnali segítségükre van szükség a Verseny utcai gázrobbanás helyszínén. Az egyesület tagjai tizenkét órás váltásban vettek részt a kárvallottak ellátásában, valamint a megsérült társasház védelmében.

Szilvás István

Ez a látvány fogadta a polgárőröket a gázrobbanás helyszínén

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Azonnal életbe lépett a riadólánc, miután a városi rendőrkapitányság ügyeletese éjjel egy órakor arról tájékoztatta Juhász Gábort, a civil bűnmegelőző egyesület elnökét, hogy a polgárőrök segítségére is szükség van a tragikus esemény helyszínén. A sárga mellényes önkéntesek bő negyedóra múlva már a Verseny utcában voltak.

– Döbbenetes volt, amit láttunk. Síró, egymásba kapaszkodó emberek aggódtak családtagjaikért és az otthonukban maradt értékeik miatt. Volt, aki pizsamában, egy szál köntösben, pólóban álldogált a hidegben – idézte fel Mácsár Lászlóné, az egyesület elnökségi tagja. – Egy fia­talember elmondta, hogy az első, kisebb robbanás hallatán arra gondolt, talán néhány fia­tal petárdázik a házuk előtt. Gondolta, lemegy és rájuk szól, hogy fejezzék be a durrogtatást, s közben elszív egy szál cigarettát. Amint az égő cigivel kilépett a lépcsőházba, azonnal berobbant az ott felgyülemlett gáz. A légnyomás visszalökte a lakásba, s ez volt a szerencséje, mert így csak az egyik lábujja tört el.

Ez a látvány fogadta a polgárőröket a gázrobbanás helyszínén
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A polgárőrök első feladata az volt, hogy küldjék el a nézelődő, kíváncsiskodó embereket, mert csak azok maradhattak, akiket kimenekítettek a lakásokból. Őket kisbusszal vitték át a polgármester úr által kinyittatott 6-os iskolába, ahol a tornateremben kaptak helyet.

– Ezután az volt a teendőnk, hogy írjuk össze, ki melyik lakásban él, hány tagú a család, abból hányan vannak itt jelen. Felmértük, hogy ki mit tud a szomszédjáról, ki tud rokonoknál megszállni, kinek kell lakhatást biztosítani az önkormányzat segítségével. Arra is rákérdeztünk, hogy van-e köztük krónikus, illetve cukorbeteg, s kinek van szüksége gyógyszerre.

Reggel háromnegyed 9-kor, amikor a városrendészet munkatársai leváltották a polgárőröket, már javában érkeztek a helybeliek felajánlásai: a károsultak reggelit, ásványvizet kaptak, de jutott az élelmiszerekből ebédre és vacsorára is.

Állandó kapcsolatban a rendőrséggel

A polgárőrök egész idő alatt személyes és rádiós kapcsolatot tartottak fenn a rendőrséggel, illetve a katasztrófavédelem szakembereivel. Kérésükre értesítették a körzet önkormányzati képviselőjét, illetve megszervezték, hogy minden károsult kapjon védőmaszkot.

Ebben Bárdosné Kocsis Éva képviselő asszony volt a segítségükre, aki a vírusjárvány előző, tavaszi időszakában már varratott maszkokat, s ezúttal is gyorsan cselekedett.

Napközben Juhász Gábor megszervezte az éjszakai szolgálatot, ami nem volt egyszerű dolog, mivel az egyesület tagjainak másnap dolgozniuk kellett. Végül kialakult a beosztás: két polgárőr 12 órán át őrizte az épületnek azt a részét, ahol a lépcsőházi ajtó és az összes ablak betört, s mivel akkorra még csak a földszinti bejárati ajtót tudták zárhatóvá tenni. Az azt követő nappalok és éjszakák során összesen tizenhárom polgárőr váltotta egymást, s szükség szerint mintegy 130 órán át folyamatosan látták el a társasház védelmét.

– A lakók hálásan fogadták a jelenlétünket, aki tehette, forró teával, szendviccsel kínált bennünket, mások elmondták, hogy mennyire jól­esett nekik az együttérzésünk és a támogatásunk – említette Mácsár Lászlóné, aki elmondta: hála istennek, megalakulásuk óta ehhez hasonló sajnálatos esemény még nem történt. Két ízben volt olyan, hogy eltűnt személy kereséséhez riasztották őket. Szerencsére mindkét alkalommal sikerrel járt a kutatás.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Szörnyű tragédia.😔#robbanás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában