megelőzés

2021.03.10. 20:41

Így kerüld el a balesetet: íme a Heves megyei rendőrök tanácsai

Pár dologra nem árt odafigyelni annak érdekében, hogy megelőzzünk egy esetleges balesetet.

Heol

A fokozatosan melegedő időjárási körülmények, a száraz aszfalt, az ideálisabb útviszonyok sokakat arra csábít, hogy növelje gépjárműve sebességét. Ez azonban sok esetben közúti közlekedési balesethez vezet, hiszen a sebesség növekedésével egyenesen arányosan nő a baleseti kockázat is – hívja fel a figyelmet Soltész Bálint rendőrségi sajtószóvivő.

Kiemelte: a négy keréken közlekedőknek is nagy odafigyelést igényel a tavasz beköszönte, ugyanis tömegével jelennek meg a közúton a télen ritkaság számba menő kerékpárosok, segédmotorosok és motorkerékpárosok. Ennek okán nagyon fontos a visszapillantó tükrök, holt terek folyamatos figyelése, a kereszteződésbe behajtva a körültekintés, illetve az egy nyomon haladó járművezetők egyenrangú közlekedési partnerként kezelése.

A jó idő beköszöntével (ha a hőmérséklet tartósan meghaladja a hét fokot) szerencsés esetben amúgy is sor kerülne a téli gumi nyárira cserélésére. Ilyenkor érdemes a nyári abroncs bordázatát ellenőrizni. A jogszabályok szerint 1,6 milliméter alatt cserélni kell, a szakértők azonban azt tanácsolják, hogy már három milliméter alatt érdemes cserélni. Nem csak a gumiabroncs profilmélységére kell odafigyelni, hanem a gumiabroncsok életkorára is. Hiába a megfelelő mélységű mintázat, ha az abroncs elöregedett, megkeményedett, berepedezett. Minden gépkocsi-átvizsgálásnál, így most is tanácsos ellenőrizni a jármű működéséhez szükséges folyadékok (hűtővíz, motorolaj, szélvédőmosó) szintjét.

A szóvivő hozzátette: ha gyalog vagy csak tömegközlekedési eszközön közlekedtünk télen, akkor elevenítsük fel a közlekedési szabályokat, illetve figyelmesen tegyük meg a korábban megszokott útvonalat, mert életbe léphettek forgalmi változások. Ha valaki először vesz részt saját eszközzel a közlekedésben, előbb ismerje meg járművét, szerezzen tapasztalatot!

– Sok esetben hónapok telnek el a legutóbbi motorozás, robogózás vagy kerékpározás óta. Nagyon fontos, hogy a szezonkezdetkor ne csak járműveinket készítsük fel, hanem a fokozatosság elvét betartva kezdjünk el újra közlekedni. A tavaszi első motorozások, kerékpározások különös odafigyelést igényelnek, lassan, lépésről-lépésre kell belerázódni ismét a nyári időszakban megszokott vezetési technikába – egészítette ki Soltész Bálint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában