ügyészségi hírek

2021.03.10. 09:51

Torkának felvágásával fenyegette tanárát egy Heves megyei iskola diákja

A Büntető Törvénykönyv kiemelt védelemben részesíti a hivatalos személyeket, így például a bírákat, az ügyészeket és a rendőröket is.

Heol

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy ugyanilyen védelem illeti meg a közfeladatot ellátó személyeket, akiknek köre és száma meghaladja a hivatalos személyekét. Ehhez a büntetőjogilag kiemelten védett körhöz tartoznak többek között a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, de akár a postások is. A törvény értelmében az, aki hivatalos, vagy közfeladatot ellátó személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, vagy eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – tájékoztatta portálunkat Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Közleménye szerint a Hatvani Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az idős férfival szemben, aki 2020 szeptemberében került be a helyi kórházba, ahol ellenségesen viselkedett az ott dolgozó ápolókkal, megnehezítve ezzel mindennapi munkájukat. Egy reggel, amikor az egyik ápolónő a gyógyszereit kívánta odaadni a vádlottnak, ő nem volt hajlandó elvenni azokat, ehelyett a pirulákat kiütötte az egészségügyi dolgozó markából, majd visszakézből még a másik kézfejére is rácsapott, ami miatt a sértett nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. Az ügyészség a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt benyújtott vádiratában arra tett indítványt, hogy a járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki a renitens beteggel szemben.

Az ügyész egy másik esetről is beszámolt portálunknak, miszerint az Egri Járási Ügyészség vádirata szerint a fiatalkorú vádlott egy kis hevesi település általános iskolájának felsős tanulójaként 2020. február 24-én egy tornaórán – ahol gumilabdával kidobóst játszottak – közelről nagy erővel szándékosan fejbe dobta a játékot felügyelő tanárt, aki ezért kiállította az agresszív fiatalt, majd az óra végeztével elindult vele az iskola igazgatójához. Az úton a diák mindvégig szidalmazta kísérőjét, sőt azzal fenyegette őt, hogy az apjával el fogja vágatni a torkát. További erőszakra a tanuló ekkor már nem vetemedett a pedagógussal szemben. Az ügyészség a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádolt fiatalkorú elkövető esetben is felfüggesztett szabadságvesztés büntetést indítványozott azzal, hogy a bíróság a próbaidő tartamára rendelje el a vádlott pártfogó felügyeletét.

Kezdőképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában