Bűnügy

2021.05.25. 07:00

Elmaradt az unokázós csalók tárgyalása Egerben

Az Egri Járási Ügyészség Ó. G.-vel és élettársával szemben emelt vádat csalás bűntette miatt. Az ügy tipikus példája az unokázós csalásnak. Az Egri Törvényszék sajtószóvivője, Hoszné dr. Nagy Tímea bíró közölte, hogy a múlt hétre kitűzött tárgyalás elmaradt, mert a másodrendű vádlott nem jelent meg.

Sike Sándor

Sad senior lady using mobile phone at home, sitting on couch, covering face with hand. Frustrated upset mature 70s woman holding smartphone, reading message, making video call, getting bad news.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Egri Járásbíróságon folyó büntetőper két vádlottja élettársi viszonyban élt, nehéz anyagi körülmények között három közös kiskorú gyermekükkel. A másodrendű terhelt a külföldön élő nagybátyja halála után 2019 szeptemberében az elhunyt lányával és feleségével Facebookon felvette a kapcsolatot. December elején a rokonok mindkét vádlottal rendszeresen telefonáltak, s könnyű pénzszerzési lehetőséget ajánlottak nekik.

A feladatuk egyszerűnek tűnt: Ó. G. elsőrendű terhelt elmegy az általuk megadott városba egy címre, ott átveszi a csomagot, a pénzt – a jutalék levonása után – elutalja Angliába. Meghatározták, hogy a gyors lebonyolítás érdekében fogadjon sofőrt, s headset használatával állandó összeköttetésben legyenek. A csomag átvételekor csak keresztnéven mutatkozzon be, és legyen rajta bukósisak.

A vádlottak még ismeretlen társainak az volt a módszere, hogy egyikük Angliából rejtett számról felhív véletlenszerűen kiválasztott magyarországi lakosokat. Magát rendőrnek kiadva azt állítja, hogy az unokájuk vagy a gyermekük közlekedési balesetet szenvedett, s az okozott kár kifizetése, a hatósági eljárás elkerülése érdekében azonnal pénzre van szüksége. A hívó átadja egy társának a telefont, aki az időskorú sértettől megszerzett személyes adatokat felhasználva eljátssza a „bajba került” rokont.

Kételkedés esetén a hívó síró hangon meggyőzi a sértettet, hogy a hangszálai sérültek, vagy az orrcsontja eltört. A trükk része, hogy a hívó közli azt is a megtévesztett és kétségbeesett áldozattal, ne keresse a balesetben megsérült hozzátartozóját. A telefonáló társa közben a másik készüléken állandó kapcsolatban van a fentiekről tudó futárral. Őt a sértett lakcímére irányítja, ahol átveszi a többnyire készpénzt tartalmazó borítékot.

A vádlottak 2019 decemberében elvállalták a futár és a postás szerepét. Tisztában voltak társaik megtévesztő magatartásával.

Valamennyi sértett az életkora, mentális vagy fizikai állapota miatt nem, vagy csak korlátozottan volt képes reálisan felmérni azt az élethelyzetet, amit a bűncselekmény során átélt.

A vádhatóság szerint a megbízott gépkocsivezetők bizonyíthatóan nem tudtak arról, hogy bűntény elkövetésében működnek közre. Ó. G. – élettársa tudtával – elment a telefonon kapott lakcímekre és átvette az ismeretlen társaik által megtévesztett időskorúaktól a megtakarított pénzüket, majd azokat két ízben élet- és vádlott-társával együtt elutalta a megbízóknak. A terheltek a bűncselekményből származó összeg őket illető kis részén osztoztak. A pénzből többnyire élelmiszert vettek.

Karácsony előtt telefonált a vádlott

A vádiratban foglaltak szerint 2019. december 21-én délelőtt a terheltek ismeretlen társa rejtett külföldi telefonszámról felhívta az idős sértettet. A férfihang Nagy Péter néven rendőrként mutatkozott be és közölte: a lánya közlekedési balesetet szenvedett, sürgősen pénzre van szüksége. A kár rendezésére négymillió forintot kért. A hívott fél megadta a személyes adatait a vonal túlsó végén lévőnek, akivel megegyezett, hogy egymilliót tud adni.

A telefonáló azt kérte, áldozata a pénzt borítékban adja át az általa odaküldött Kiss Péternek. A telefonáló mellett lévő ismeretlen társ közben távbeszélőn kapcsolatba lépett az elsőrendű terhelttel, akit a sértett lakcímére irányított. Az át is vette a szépkorútól a borítékot, majd más által vezetett kocsival eltávozott onnan. A csalással okozott kár nem térült meg.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában