Bűnügyek

2021.06.10. 17:30

Elképesztő szülői nevelés – a szomszédra uszította fiát a Heves megyei nő

Bolti lopásba vonta be az édesanya a tizenegy esztendős kisfiát. Egy másik anyuka arra buzdította a tizenhat éves, kisportolt fiát, hogy verje meg a szomszédot. Kiskorú veszélyeztetése miatt mindkét bűnügyben vádat emelt az ügyészség.

Szalay Zoltán

Closeup of young woman is stealing red shoes in store, shop, boutique at shopping center. Girl thief is hiding unpaid good in handbag while seller, assistant turned away. Shoplifting concept.

Fotó: Shutterstock

A tizennegyedik életévüket még be nem töltött kiskorúak gyermekkorúak, akik jellemzően nem büntethetők az általuk – akár a rábírás hatására – elkövetett bűntény miatt. A tizennégy évnél idősebb, de tizennyolc év alatti kiskorúak fiatalkorúak. Ők adott esetben büntetőjogi felelősséggel tartoznak jogellenes magatartásukért. Ám azok a felnőttek is felelnek a tettükért, akik a kiskorúakat bűntény megvalósítására veszik rá. Minderről dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli ­főügyészségi ügyész, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta a Hírlapot.

A törvény kemény szankciót ír elő

Dr. Konkoly Thege László arról is szólt, hogy a Büntető törvénykönyv rendelkezése értelmében egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki az ebből a feladatából eredő kötelességét súlyosan ­megszegi, s ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti. ­Továbbá az a tizennyolcadik életévét betöltött személy is, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött (vagyis kiskorú) személyt bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére rábír vagy rábírni törekszik.

Annak a felnőttkorú embernek, aki a kiskorút rábírta a bűntény elkövetésére, a kiskorú veszélyeztetésének bűntette mellett azért a bűncselekményért is felelnie kell, melyet a kiskorú vele, vagy a rábírás hatására elkövetett.

Két ilyen típusú esetről is beszámolt. Az egyikben az Egri Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette mellett kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádolja azt a 28 éves nőt, aki tavaly nyáron Egerben több bolti lopásba is bevonta a 11 éves kisfiát.

Az anya és gyermeke múlt év augusztus 7-én fordult meg az egyik megyeszékhelyi nagyáruházban. A vád szerint a nő a próbafülkében szerszámokat és háztartási eszközöket gyömöszölt a magával vitt hátizsákba, majd arra utasította a mindezt végignéző fiúcskát, hogy a málhával a hátán fizetés nélkül távozzon az üzletből. Egy héttel később megismételték, akkor sajtot, fánkot, kolbászt, illatszert és ruhákat tulajdonítottak el. Ám nem volt szerencséjük, mert a gyermek lebukott, amikor a zsákjával megpróbált kisurranni a vevőszolgálati pultnál.

Ha a tolvaj a gyerekét is bevonja a lopásba, kiskorú veszélyeztetéséért is felel Illusztráció: Shutterstock

Szintén az Egri Járási Ügyészség emelt vádat azzal a 43 esztendős nővel szemben, aki erős testfelépítésű, rendszeresen sportoló 16 éves fiát uszította egy nézeteltérés során egy idősebb férfira annak a társasháznak a lépcsőházában, ahol lakott. Az eset tavaly májusban történt, amikor a fiú látogatóban járt a tőle külön élő anyjánál. Az esti órákban az asszony a földszinti folyosón a fia jelenlétében – biciklipumpálás közben – összeszólalkozott az egyik lakóval. Ekkor az ifjú ököllel többször megütötte a sértettet. A vádlott ezen felbuzdulva arra biztatta gyermekét, hogy csépelje csak tovább a szomszédot, sőt verje szét a fejét. Ez nem történt meg, de az így is nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A járási ügyészség bűnsegédként elkövetett súlyos testi sértés, s kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja az anyát. A fiatalkorú elkövetővel szemben közvetítői eljárás van folyamatban.

– A vádhatóság mindkét ügyben arra tett indítványt, hogy a bíróság felfüggesztett szabadságvesztés-büntetést szabjon ki a megvádolt szülőkkel szemben, emellett végleges hatállyal tiltsa el őket minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezhetnék, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állnának – ismertette az indítványt a sajtószóvivő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában