Büntetőeljárás

2021.07.30. 06:58

Hatvanban kényszerítette lopásra 11 éves kislányát az anya

A mama ruhákat pakolt át kiskorú gyermeke táskájába, de végül lebukott. A járási ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat.

Szalay Zoltán

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az emberi élet kioltásán, vagy annak megkísérlésén idősek, védekezésre képtelen áldozatok ellen, a gyermekekkel szembeni szexuális erőszakon túl a bűncselekmények sorában azok számítanak a leginkább visszataszítóknak, amelyeket a szülők az általuk nevelt, illetve felügyelt kiskorúak ellen valósítanak meg. Mindennek különféle formái léteznek, a kicsik táplálásának, ruházásának, tisztán tartásának elhanyagolásától kezdve a bántalmazásukon át egészen a bűntény elkövetésére rábírásukig.

Ezt példázza az a bűneset is, amelynek állásáról tájékoztatást adott dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője a Hírlapnak.

A Hatvani Járási Ügyészség azért emelt vádat egy 40 esztendős anya ellen, mert ő tavaly augusztus 29-én az akkor 11 éves kislányát kényszerítette lopásra. Egy hatvani nagyáruházba mentek vásárolni. A mama ruhákat tett a kosarába, ám azokat a próbafülkében átpakolta a gyermeke táskájába, akit az eltulajdonított holmival kiküldött az üzletből. A nő még néhány rúd szalámit is megpróbált elcsenni, de lebukott. Végül a ruhák is előkerültek a kint várakozó lányka csomagjából.

– A járási ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja az anyát – tudatta dr. Konkoly Thege László.

A szakember közölte, kiskorút veszélyeztető magatartás az is, ha a szülők egyike a gyermekek előtt bántalmazza a házastársát.

A büntetés akár öt év is lehet

Dr. Konkoly Thege László közlésében arra is kitért, hogy a jelenleg hatályos Büntető Törvénykönyv 208. szakasza úgy rendelkezik, a tizennyolc év alatti kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy – ideértve a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt is, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él –, aki az ebből a feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, az bűntett miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez a szankció alkalmazható akkor is, ha az elkövető a kiskorút bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére, illetve züllött életmód folytatására rábírja vagy rábírni törekszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában