Közúti veszélyeztetés

2021.09.07. 15:20

Filmbe illő bűnüldözés Egerben – autóval, ész nélkül menekült a rendőrök elől egy férfi

A közlekedésben résztvevőknek sok esetben állóra kellett fékezniük járművüket ahhoz, hogy ne ütközzenek össze a vádlottal.

Heol

Forrás: Pixabay

Az Egri Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat az ellen a két utast is szállító járművezető ellen, akit 2019. szeptember 16-án a déli órákban Eger belvárosában rendőri intézkedés alá akartak vonni – tájékoztatta portálunkat dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Mint kiderült, a férfi autójával nagy sebességgel menekülni kezdett az őt megkülönböztető fény- és hangjelzéssel követő rendőrségi jármű elől. A vádlott az üldözés során többször szabálytalanul előzött és nem egyszer a forgalmat irányító jelzőlámpák tilos jelzése ellenére sem állt meg, így a közlekedésben résztvevőknek sok esetben állóra kellett fékezniük járművüket ahhoz, hogy ne ütközzenek össze a vádlottal.

Az elkövető magatartásával több alkalommal is szándékosan közvetlen veszélynek tette ki utasait, illetve az Eger forgalmas belvárosában közlekedőket.

A következmények

A közúti veszélyeztetés bűntettének elkövetőit súlyos szankcióval fenyegeti a törvény, hiszen a tettes alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel, a minősítő körülmények fennállása esetén akár öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Ez a cselekmény akkor állapítható meg, ha az elkövető a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét közvetlen veszélynek teszi ki. Nem szükséges tehát sérülés okozása, már a szándékosan okozott közvetlen veszélyhelyzet – amely személyre és helyzetre konkretizált – bekövetkezése esetén megvalósul a bűncselekmény.

Az Egri Járási Ügyészség most benyújtott vádiratában arra tett mértékes indítványt a már többször elítélt vádlottal szemben, hogyha a vádirati tényállással egyezően beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor a bíróság vele szemben 2 év 9 hónap szabadságvesztést szabjon ki, továbbá 3 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetve 4 évre tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Ajánlóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában