tárgyalás

2021.10.14. 07:00

A bíróság a halálos felnémeti buszbaleset helyszínén is tart kihallgatást

Több mint két és fél éve halálos közlekedési baleset történt a felnémeti városrészben, a Kovács Jakab utcában. A csuklós autóbusz vezetőjét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja az Egri Járási Ügyészség.

Sike Sándor

Forrás: Police.hu

A bíróság a baleset ügyében a májusi ülés után az elmúlt héten tartott tárgyalást, amit tanúk kihallgatása után elnapolt helyszíni kihallgatás céljából – tudtuk meg Hoszné dr. Nagy Tímea bírótól, az Egri Törvényszék sajtószóvivőjétől.

K. K.-nét azzal vádolják, hogy halálos közúti baleset gondatlan okozásában vétkes. A buszsofőr asszony 2019. március 18-án a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. alkalmazásában csuklós buszt vezetett a Berva városrészből Felnémetre. Azon a napon délután háromnegyed egy körül a vádlott a Kovács Jakab út 3. előtti szakaszon az autóbuszöbölben megállt. Az utasok a hátsó két ajtónál szálltak fel, s a jelzőcsengőt használva zárta a jármű ajtajait, s indulni készült.

A vádhatóság szerint a harmadik ajtón egymás mögött hárman fejezték be a leszállást. A harmadikként készülődő H. J.-né még csak egyik lábával lépett az aszfaltra, a másik a busz összezáródó ajtói közé szorult. K. K.-né a visszapillantó tükörben teljes hosszában láthatta a busz jobb oldalát. A sofőrnek a vád szerint – a jelzőcsengő elhallgatása ellenére – észlelnie kellett volna, hogy egy utas félig fennmaradt.

Ám ő erre nem figyelt: balra az útra és a visszapillantó tükörbe nézett. Irányjelzőt használt, s el is indult. A jármű elrántotta a sértettet. Ő a padkáról az úttestre, a busz alá került, s a kerekek áthaladtak rajta. A kocsi mozgásán nem volt észlelhető, mi történt és elindulás után egy másodperccel a vádlott számára már a visszapillantó tükörből sem volt látható a busz jobb oldala. A sofőrnő nem vette észre, hogy balesetet okozott. Kétszáz métert tehetett meg, amikor egy utas szólt neki, hogy az előző megállóban valaki eleshetett. A terheltnek ekkor már nem volt módja megfordulni a busszal, így folytatta az útját Felnémeten, s tíz perccel később érkezett vissza a megállóhoz.

Az áldozat a balesetben olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen elhunyt. A halálát a koponyát és a törzset érintő többszörös csonttörésekhez társult, életfontos szervsérülések következtében kialakult traumás sokk okozta. A vádhatóság szerint a baleset azért következett be, mert K. K.-né megszegte a KRESZ-t. A szabály azt rögzíti, hogy az autóbusz vezetője indulási jelet csak akkor adhat, amikor az utasok fel- és leszállása befejeződött. Elindulási szándékát irányjelzővel csak akkor jelezheti, ha az összes ajtó becsukódott.

Ajánlókép: Police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában