katasztrófavédelem

2021.10.22. 16:30

Az életmentést gyakorolták a Heves megyei tűzoltók (fotók)

Pénteken zárult le az a pszichikai gyakorlatsorozat, melyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezett a hivatásos, létesítményi és önkéntes tűzoltók számára.

HEOL

A megyei katasztrófavédelem honlapján olvasható tájékoztatás szerint a résztvevők a korlátozott látási viszonyok közötti tájékozódást és életmentést gyakorolták egy földalatti létesítményben. A négy alkalommal tartott felkészítésen közel nyolcvan beavatkozó tűzoltó vett részt. Eger külterületén különleges létesítmény található, mely számos helyiséggel, zegzugos járatokkal rendelkezik.

A megyei katasztrófavédelem tűzoltósági főfelügyelője és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja ezeket a felkészítéseket, füstgéppel, sűrű műfüsttel töltik meg a földalatti helyiségeket. A tűzoltóknak teljes légzésvédelmi felszerelésben ki kell menteniük egy sérültet, melyet egy fabábu helyettesít, továbbá meg kell találniuk és kihozniuk egy gázpalackot és egy benzines kannát.

Az alagútrendszerben a feltételezés szerint tűz is keletkezett, ezért sűrű füsttel telítődött, továbbá, mivel áramtalanítani kellett az objektumot, sötét is volt. Ez a feladat még a tapasztalt tűzoltóknak sem könnyű, mert a sötét és az átláthatatlan füst igazán próbára teszi a beavatkozó állomány pszichológiai tűréshatárát és fizikai állóképességét. Heves megyében sok pince, földalatti alagút található, az ilyen pszichológiai gyakorlatokon szerzett tapasztalatok nagyon jó alapot adnak egy éles helyzetben történő gyors és hatékony beavatkozáshoz.

A mai napon több mint húsz tűzoltó vett részt az idei évben utoljára megrendezett pszichikai gyakorlaton, négyfős csoportokban mentek le a sötétbe, mentőkötelekkel biztosították magukat, melynek segítségével könnyen megtalálták a kijáratot, így értékes időt nyertek az életmentés során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában